De Stamboom van Pater Joseph Van Hulse

Eerste Hoofdstuk

Hoe de familie wordt gezegend met 'n
priester-kloosterling en Missionaris !

Maria Theresia huwde met Petrus Bernardus Van de Wynckel.  Deze was de eenige zoon van Petrus Bernardus en Petronella Van Genkelberghe doch er waren nog vier dochters: Serafina, Maria Theresia, Carolina en Joanna.  De familie Van de Wynckel was 'n zeer oude en achtbare familie die reeds lang te Caprycke woonden.

De nieuw-getrouwden vestigen zich op de "Zonne" waar ze naarstig boerden.  Het duurde niet lang vooraleer de kindertjes hun "blijde intrede" deden.  Na twaalf jaar waren er zeven: de eerste werd Petrus, de laatste Emile genaamd.  Deze laatste zou een zegen voor de familie worden.  Zijn vader stierf na een langdurige en pijnlijke ziekte op 57 jarigen ouderdom.  Emiel was toen vijftien jaar en had wellicht zijn college begonnen.  Met vader's dood zou hij moeten thuis blijven doch Maria Theresia hield te veel van haren jongsten en liet hem voortstuderen.

Als hij 23 jaar oud was trad hij binnen bij de Minderbroeders te Leuven: hij werd er priester op 18 April 1882, trok naar China voor enkele jaren doch moest omwille van ziekte weer naar huis komen, was voor enkele jaren in 't klooster te Tongeren later te Leuven waar hij 'n heilige en stichtende dood stierf.

Op de "gedenkenis" van z'n eerste Mis staat o.m. de volgende tekst: Zo ic langst der bane beede, enen priestere ende enen inghele jegenquamm / den priestere dede ic ierstelic mine gruetenesse / ende daeraftere den inghele...

Zijn doodsbeeldeke spreekt z'n lof uit als volgt: "In het klooster zocht hij geen ijdele roem, maar verlangde er onbekend te zijn en voor niets geacht te worden.  De Heer was met hem daar hij eenvoudig was.  Daarom hielden z'n medebroeders van hem als van "hun vaderke" en zullen zijn aandenken zegenen.  In z'n ouden dag droeg hij waardig de GOUDEN KROON van Jubilaris - kloosterling en priester.  In den hemel werd hem bewaard de kroon van gerechtigheid."

In Pater Aurelius— dat is Emil's kloosternaam—begroetten we dan de eerste priester, kloosterling en missionaris.  Hij overleefde gans de familie zodat op het doodsbeeldeke van al z'n broers en zusters en van z'n eigen lieve moeder we dit gebed steeds te vinden: "En gij, beminde broeder(zoon) wees mij indachtig aan het altaar des Heren."

Maria Theresia gelijk hare moeder, bleef gedurende 25 jaar weduwe, en toen O.L. Heer ze halen kwam, was zij bereid: ze had hem 'n priester en kloosterling gegeven en we mogen vroom veronderstellen dat de jonge Pater Aurelius—hij was toen veertig jaar—met betraande ogen aan het doodsbed knielde van z'n lieve moeder; die hijzelf had gezalfd en gezegend voor de grote reis en dat hij de volgende dag 'n krop in z'n keel had gevoeld toen hij gedurende de H. Mis die schone woorden bad: "Memento Domine famulorum famularumque tuarum qui nos praecesserunt cum cigno fidei et dormiunt in somno pacis.  Gedenk o Heer uw dienares die ons is voorgegaan met het teken des geloofs en nu rust den vredigen slaap."

Was Pater Aurelius de jongste, Petrus was de oudste van het gezin en voor 45 j. was hij Burgervader van Bentille.  Zijn huwelijk met Eugenie Boelens schonk hem twee kinders, Charles-Louis en Emilie.  De jongen stierf op 21 jarigen ouderdom en met Emilie komen we eindelijk onder... de levenden.  Zij huwde Gustaaf Dauwe in 1911; twee meisjes, Irène en Julienne kwamen de nieuwe familie verblijden.  Op hunne beurt stichtten ze een huishouden te Gent en te Assenede, zodat Emilie nu grootmoeder is van Monica en Wilfried Goethals en van Marie-Louise, Ghislaine en Paul Gilson.  Mochten ze verder groeien en bloeien !

Nu wonen het gelukkige oude paar in 'n vredig huisje in Caprycke en in de voorplaats hangen de schone photos van Maria Theresia, Pater Aurelius, Louise, de oude burgemeester en z'n vrouw Eugénie alsook de vader van Gustaaf Dauwe, Bruno die hijzelf nooit gezien heeft daar hij stierf als z'n zoon nog geen vier jaar oud was.  En als Emilie in dat voorplaatsje komt dan is het zegt ze: "of gans de familie weer leeft met ons en dan komen de herinneringen van vroeger dagen weer in het gemoed."

Carolus Van de Wynckel is de volgende zoon van "Mie-Treeze" die op 't einde van 75 trouwde met Octavie Van Brussel welke hem twee dochters en twee zonen schonk en waarvan er reeds twee stierven en twee trouwden.

Emilie, de oudste dochter trouwde met Edmond Last wiens grootvader Jozef in z'n tijd een familie had gesticht met Serafina Van De Wynckel de zuster van den ouden Pieter Bernard.  Van de acht kinders stierven er vier jong: Emilie heeft hare vier engeltjes reeds in den hemel vervoegd, terwijl Edmond met z'n vier getrouwde en getrouwe kinders is achtergebleven.  Z'n dochter Anna, die overlaatst ook is gehuwd woont in bij haar vader terwijl Albert, de jongste zoon in het huis nevens vader woont en Cyriel de oudste zoon zich gevestigd heeft te Caprycke met twee kinders en Edgard met kleine Paul te Waarschoot.

Elodie, de tweede dochter van Carolus bleef ongehuwd en woont samen met Camiel, haar broer en diens vrouw Maria.

Camiel, jongste zoon van Carolus en Octavie, vestigde zich op het grote hof in de Bentillestr. waar hij, juist voor den oorlog 14-18 Maria De Smet huwde die hem vijf kinderen schonk waarvan er één, Mariatje, reeds na twee dagen naar den hemel vloog.  Al de andere kinders, Irène, Julienne, Arsène en Suzanna stichtten 'n nieuwe famile die nog "aan 't komen is".

Irène trouwde met de koster van Bentille zodat het kosterschap in de traditie blijft.  Ze bouwden zich 'n nieuw huisje in de St. Jansstr., kregen vijf gezonde kindertjes doch voor dat Waltertje verjaren kon, vloog het ten hemel op den verjaardag zijner moeder.  Z'n ouders treurden om zijn heengaan gelijk zovele andere moeders van de familie hadden gedaan, doch zij ook bogen het hoofd in gelatenheid en baden:

God gaf het ons
God nam het ons
Gods name zij gezegend !
't Was wel bij ons
't Ging weg van ons
't Was beter in den Hemel.
Daar blijft het ons
Daar wacht het ons
Daar zien we 't eenmaal weder.



Het origineel van deze bladzijde.

De stamboomtafels van
Pieter Bernardus Van De Wynckel & Maria-Theresia Van Hulse
Petrus Van De Wynckel & Eugénie Boelens
Gustaaf Dauwe & Emilie Van De Wynckel
Clement Joseph Goethals & Irène Dauwe
Carolus Van De Wynckel & Octavie Van Brussel
Hilaire Van Nuffel & Irène Van De Wynckel

Tweede Hoofdstuk :  Hoe een Pastoor-Deken en een Volksvertegenwoordiger
hun intede in de familie doen.

Voor aanvullingen en verbeteringen, neem aub contact op met ons !

Onze Van Hulse home page
De Van Hulse stamboom van Pater Nicolas
Inhoudstafel
Zoek het op in onze Van Hulse webstek

Meer stambomen

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  26-08-2022
Copyright Notice (c) 2024