De Stamboom van Pater Joseph Van Hulse

Hoofdstuk III

Van Onderlieutenant der Douanen
tot Dokter en Apotheker

BIBIANA DOROTHEA VAN HULSE trouwt met Joannes Frans LANSENS wiens eerste vrouw Clementina De Loof het vorige jaar was gestorven.  Bibiana vindt in haar nieuwen thuis twee kleine kinders en 'n dochter van zestien jaar.  Tot vier maal toe had vader Lansens 'n kruiske moeten tekenen over de gesloten oogjes van zijn lieve kinders: Jantje, Constant, Edmond en Henri.

Met nieuwe moed begint de familie opnieuw.  Mama Bibiana brengt nog zes kinderkes doch zonder meelij eischt de dood er nog drie op en als vader Lansens z'n hoofd zal neerleggen zal hij negen van zijn kinders vervoegen in den hemel.

Hij werd geboren te Meulebeke en als onderlieutenant der douanen was z'n leven 'n gedurig verhuizen.  We vinden hem te Kemseke, te Overslag, Assenede, Zelsaete, Eksaerde, Wachtebeke, Bentille, Eecloo.  Hij mocht wel zuchten met den profeet: Non habemus... we hebben hier geen vaste woonplaats op de aarde.

Op het einde van zijn leven ging hij uitrusten te Leuven niet ver van het klooster der Paters Dominikanen.  Toen hij stierf was hij zeven en zeventig jaar.

Bibiana overleefde haar man nog twintig jaar.  Ze had het geluk de elf kinders van haar zoon Henri te zien opgroeien.  Henri had gestudeerd en was dokter geworden.  Hij huwde Hortense de Wit waarvan hij elf kinders kreeg en waarvan één als kloosterzuster zou werken en bidden om de zege over de familie te trekken.

Hortance stierf in 1925.  Haar man volgde haar na vier jaar.

Van de elf kinders uit deze familie, stierven er twee heel jong, vier huwden en de andere bleven ongehuwd.  De gehuwde families hebben zich verspreid over Leuven, Ledeberg, Turnhout en Bordeaux.  De nieuwe familie in Ledeberg telt vier meisjes en een Fernand.  Twee van de meisjes hebben het voorbeeld gevolgd van hun Tante Fernande die kloosterzuster werd: Maria Helena werd Zuster Maria Benigna: zij deed haar Profes 27 April 1947 en op het beeldeken dat dien heerlijken dag gedenkt, zingt zij:

GOD, HEILIGE GEEST, IK BEN UW TEMPEL, - ZEGEN MIJ !
JESU, GODDELIJKE ADELAAR, IK BEN UW PROOI - GRIJP MIJ !
HEMELTUINIER, IK BEN UW BLOEM - PLUK MIJ !
GOEDE HERDER, IK BEN UW SCHAAPKE - WEID MIJ !
EEUWIGE PSALMIST, IK BEN UW HARP - BETOKKEL MIJ !
HEER, IK BEN UW DIENSTMAAGD - BEVEEL MIJ !
MAAR JESU, O GELIEFDE, IK BEN NU OOK: UW BRUID !
BEGEER MIJ DAN !  O BESCHIL OVER MIJ !
GIJ IN MIJ !  GIJ DOOR MIJ !  GIJ MET MIJ !  IK BEN BEREID.

Haar zuster Blanche is Zuster Dominicanes te Lint.  Een schone familie voorwaar !

Hélaine Lansens huwde met Jozef Van Bael wiens vrouw Jacqueline Willekens was overleden.  Zij liet vier kinders achter.  Toen Hélaine in het huishouden trad was Fernande 13 jaar oud.  Jacques de jongste zoon is 'n slachtoffer van het kamp van Flossenburg waar hij stierf den 3/4/1945.  Alfons en Fernande zijn nu reeds getrouwd, de eerste met vier de tweede met drie kindertjes.

Twee andere broers van Henri, Jan en Frans huwden.  De eerste vestigde zich te Leuven en opende een apotheek die heel Leuven door gekend is.  In 1923 trouwde hij met Virginie Van Zeebroeck van Kemseke.  Over Frans heb ik geen inlichtingen kunnen inwinnen; hij zou te Leven gewoond hebben en als officier in den oorlog 14-18 gesneuveld zijn.

Ook 'n half-zuster van Henri, Eugénie trouwde met 'n Gust Potchau: ze gingen naar St. Niklaas wonen doch als de Duitschers in '14 de stad binnenvielen had ze daar zo'n schrik van opgedaan dat ze er het leven bij inschoot.

ROSALIE VAN HULSE, de jongste van de familie Van Hulse-Bruyntjes huwde met Francies Bourgeois in 1868.  Hun enigste kind Victorine was 'n bultje.  Na de dood van haar man probeerde Rosalie nog eens met Karel Goossens doch drie jaar na hun huwelijk stierf Rosalie.  Victorine had een kruidenierswinkel en 'n herberg in St. Laureyns doch gebrekkig als ze was, wilde de zaak niet vlotten.  Op 't einde van haar leven ging ze naar het Begijnhof en stierf in de "Bijloke" te Gent.

IVO VAN HULSE was herbergier.  Hij woonde aan de Tramstatie van Bentille in "Den gouden Leeuw".  Zijn huwelijk met Sofie Hovelinck werd gezegend met zeven kinders doch buiten Leonie trouwde niemand.  Leonie zelf huwde een weduwnaar waarvan ze geen kinders meer had.  De kinders die Emil Baecke van zijn eerste vrouw had, vestigden zich te Antwerpen doch ik kan er verder geen inlichtingen over vinden.



Het origineel van deze bladzijde.

De stamboomtafels van
Joannes Frans Lansens & Bibiana Dorothea Van Hulse
Jan Frans Lansens & Virginie Van Zeebroeck
Henri Lansens & Hortensia De Wit
Francies Bourgeois & Rosalie Van Hulse
Ivo Van Hulse & Sofie Hovelinck
Jozef Van Bael & Jacqueline Willekens

Hoofdstuk IV :  Hoe Augustinus Van Hulse, het tiende kind
van de familie Van Hulse-Bruyntjes,
met meer dan vijf en zeventig kinderen, kleinkinderen
en achter-kleinkinderen werd gezegend en
daarbij nog een klein-achterkleinkind.

Voor aanvullingen en verbeteringen, neem aub contact op met ons !

Onze Van Hulse home page
De Van Hulse stamboom van Pater Nicolas
Inhoudstafel
Zoek het op in onze Van Hulse webstek

Meer stambomen

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  27-08-2022
Copyright Notice (c) 2024