Stamboom van de familie Feys afkomstig van de Westhoek

Petrus Albertus Feys

fs. Carolus Ludovicus Feys en Joanna Theresia Declerck
 



° Steenkerke 9/12/1836
x Sint-Joris 27/7/1863 Ludovica Nathalia Vandevelde
† 1913
 

Hun huwelijkscontract werd verleden voor notaris Michiel Joris te Nieuwpoort op 8/7/1863.

Ludovica werd geboren in St-Joris op 6/3/1842.  Ze was de dochter van Henricus Josephus Vandevelde en Sophia Christina Vandamme.  Ze is overleden in 1913.

Ludovica's broer Carolus zou 6 jaar later trouwen met Amelie Feys.

Klik op de foto voor een grotere versie ervan.
Louise Vandevelde

Louise Vandevelde
Een "photographie inaltérable" van Ghémar Frères van Brussel.



De hierna­volgende uitleg over de geschiedenis van de brouwersfamilie Feys hebben we mogen overnemen uit een boekje geschreven door de Heer Robert Toussaint.  Deze uitgave met een nog meer omstandige uitleg en foto’s kreeg Marie-Christine Vandevelde op 24 juli 2013 van Pierre Feys die ze juist over de "schreve", de Belgisch-Franse grens, in Frankrijk ontmoet had.  Een aan­ge­vulde versie van deze publicatie kreeg ze ook nog van de Heer Toussaint zelf.  Ze ontmoette hem per toeval op een tentoon­stelling van werken geschilderd door hem en andere leerlingen van de schilder­academie van Sint-Martens-Latem.  Ze kreeg van Françoise Feys ook nog een artikel over de brouwerij uit "De Zytho­loog" nr 43 van nov-dec-jan 2014, een tijdschrift voor Belgische bier­cultuur.  Waarvoor aan allen onze beste dank.

Pieter Feys werd, zoals zijn vader voor hem, landbouwer-brouwer.  Toen Pieter, na zijn huwelijk, de ouderlijke hoeve in Steenkerke overnam, ging zijn vader, Carolus Ludo­vicus Feys, zich, als rentenier, nog wat gaan toeleggen op het brouwen.
Carolus Ludovicus verhuisde naar Beveren-aan-de-IJzer en kwam als aan­deel­houder en brouwer in de zoutziederij-brouwerij van Arsène Viaene, een bevriende brouwer.
Met zijn bier "Blonde de l’Yser" behaalde Carolus (Charles) Feys op de wereld­ten­toon­stelling te Londen in 1862, een gouden medaille.
Na de dood van de echtgenote van Arsène Viaene, in oktober 1872, kwamen de zout­ziederij en de brouwerij volledig in handen van de familie Feys.  De gebouwen bleven nog een tijd lang eigendom van de familie Viaene.
Na de dood van zijn vader op 1 juli 1881 nam Pieter Feys zijn aandelen in de brouwerij over en kocht het brouwershuis met tuin en plantenserre van Pauline Viaene in het najaar van 1881.  Na het overlijden van haar broer Paul Viaene kocht Pieter Feys in 1883 het volledige handelspand en werd er de alleen-eigenaar van.
Het gehele complex bestond toen uit een brouwerij, zout­ziederij met maga­zijnen, kelders en paarden­stallen.  Pas na het verloop van zijn ambtstermijn als burgemeester van Steenkerke in 1884, kwam hij in Beveren-Kalsijde wonen.

De zoutziederij werd door hem nog een tijd lang verder geëxploiteerd.  Zij verwerkte klipzout uit de zoutmijnen in Duitsland en Oostenrijk.  Dat zout werd per schip tot aan de zoutziederij in de dode IJzer gebracht.  Dit transport gebeurde met "bijlanders": platte schepen voor het transport over water, met een gemiddelde lengte van 13 meter, ongeveer 3,80 meter breed en een laad­vermogen van 50 tot 60 ton.  Het aangevoerde zout moest tot een vol­waardig eindproduct gezuiverd en geraffineerd worden.  Het afgewerkte product werd met wagens, getrokken door paarden, naar alle winkels in de omliggende dorpen gebracht.

Kort na 1890 ging de zoutraffinage achteruit tegenover het brouwen.  Het gebouw werd hieraan aangepast.  De brouwerij werd een van de zeven brouwerijen die Roesbrugge rijk was.
In tegenstelling tot de andere brouwerijen uit de streek werd er vanaf 1896 een mouterij aan de brouwerij verbonden.  De mouterij was twee ver­die­pingen hoog.  Iedere verdieping was een reus­achtige zaal.  Daar bovenop bevond zich de graan­zolder met een enorme dakcon­structie.  De asttoren kreeg als uit­hang­bord "Mouterij-brouwerij - Het Anker".

Pieter Feys was in 1895 één van de eersten uit de provincie die zich een bottel- of afvul­instal­latie kon aanschaffen om geleide­lijk aan flessen­bier op de markt te brengen.  Deze installatie werd in Duitsland gekocht.  Om de her­komst van bier te kunnen achter­halen en voor de heffing van de accijnzen werden brouwers in 1892 verplicht om hun naam op de flessen in te prenten.  Het is pas na de Eerste Wereldoorlog, in de jaren twintig dat het flessenbier het van het tonnenbier won.  De echte doorbraak van het bier in flessen kwam in de jaren dertig.  De porseleinen beugelsloten van de brouwerij, met als insigne "Brasserie de l’Ancre Rousbrugge P. Feys" zijn dan ook zeldzaam.

Met zijn "Forte Brune de ménage", "Triple Blonde en bouteilles" en "Blonde de l’Yser" won Pieter Feys de grote prijs in Antwerpen en in Amsterdam.  In 1896 behaalde hij met zijn "Forte Brune" de gouden medaille in Gent.  De mooie ovalen etiketten had hij laten drukken bij Jules Strickaert-Deschamps in Brussel.  De houten platte bakken van 12 flessen had hij laten maken bij de familie Gantois uit Gent.

Pieter Feys was eveneens begaan met de vooruitgang van de trans­port­moge­lijk­heden en ijverde voor het bekomen van een spoorweg door Roesbrugge.  Hij was bevriend met Baron Emmanuel Ruzette, gouverneur van de provincie West-Vlaanderen en was een zeer trouwe vriend van Baron Arthur Surmont de Volsberghe, minister van Nijverheid, uit Ieper.  Op 1 juli 1906 werd deze spoorlijn onder zijn impuls dan toch ingehuldigd.  In 1894 werd door zijn toedoen, de brug over de Dode IJzer afgebroken en herbouwd, wat nodig bleek te zijn voor het zware vervoer van en naar de mouterij-brouwerij.

In 1901 laat Pieter de volledige uitbating over aan zijn zoon Cyrille.  Hij ging rente­nieren in Roesbrugge-dorp, in het huis dat later zou bewoond worden door notaris Raymond Deeren, in de Prof. O. Rubbrechtstraat 4.  Nu zijn de kantoren van notaris Stephan Mourisse daar gevestigd; hij is gehuwd met Isabelle Deeren, zelf een afstammelinge van Pieter Feys en Louise Vande­velde.

Pieter Feys wordt dan nog kandidaat bij de gemeente­raads­verkie­zingen van 18 oktober 1903.  Hij was al burge­meester geweest van Steenkerke van 1867 tot 1884.  Nu behaalt hij hier in Roesbrugge-Haringe meest stemmen: 327.  Uit­tre­dend burge­meester Peel behaalt 320 stemmen.  Pieter Feys wordt burge­mees­ter op 18 maart 1904 en blijft in functie tot 1920.

Ludovica is overleden op 16/8/1913 in Roesbrugge, 71 jaar oud.  In de Poperinghenaar van 24 augustus 1913 kunnen wij het volgende lezen:
"Te Rousbrugge overleed maandag middag in korte oogenblikken, Mevrouw Pieter Feys, geboren Louisa Nathalia Vandevelde, in den ouderdom van 71 jaar.  De Heer Feys, burgemeester van Rousbrugge, was op reis en werd met de nodige voorzichtigheid verwittigd.  Wij bieden de diepgetroffen familie onze oprechte deelneming aan in rouw en in gebed".

Burgemeester Feys blijft alleen in het huis wonen, samen met zijn ongehuwde dochter Irma Feys.

De kerk van Stavele kreeg in 1918 van Pieter Feys het zijaltaar van het noor­der­koor toegewijd aan O.L.Vrouw Onbevlekte Ontvangenis.  Dit neogotisch altaar werd uitgevoerd door de firma Dupont uit Brugge.  De sculpturen aan weerskanten van het beeld van O.L.Vrouw en in de voet van het altaar, ver­halen de boodschap van de aartsengel Gabriël aan Maria, het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth en de aanbidding van het goddelijk Kind door de Herders en de drie wijzen.  In de sculpturen van de altaartafel herkennen wij Jezus als leerling-timmerman en Jezus samen met zijn moeder op de bruiloft van Kanaa.

Petrus is overleden op 5/11/1922 in Roesbrugge.

De kinderen van Ludovica en Petrus:

  1. Elisa Clementia Feys
    ° Steenkerke 9/7/1864
    x Roesbrugge-Haringe 28/10/1895 Urbanus Gustave Eugène Cornelius Peel
    † Roesbrugge-Haringe 6/4/1903
     
  2. Irma Veronica Lidonia Joanna Louisa Feys
    ° Steenkerke 8/10/1866
    Irma bleef ongehuwd.  Ze is overleden op 16/9/1939 in Roesbrugge, 72 jaar oud.
     
  3. Cyrille Emile Pierre Charles Feys
    ° Steenkerke 27/6/1870
    x Assebroek 10/4/1901 Louisa Callewaert
    † Beveren-aan-de-IJzer 6/1/1942
     
  4. Camilla Zoë Ludovica Feys
    ° Steenkerke 12/2/1875
    Camilla bleef ongehuwd.  Ze is overleden op 23/12/1919 in Roesbrugge, 44 jaar oud.
    Op haar bidprentje staat te lezen dat ze geboren is op 9 februari 1875.  In haar geboorte­akte wordt evenwel de 12de februari als geboorte­datum vermeld.  Verder lezen we nog het volgende op haar bidprentje: "Ach, bitter leven is zoo kort: Van als het kind geboren wordt totdat het sterft, een stonde maar, al duurde ’t leven honderd jaar !  Ik stierf, na lang geleden pijn, en, mochte niet genezen zijn, ofschoon ik Vader welbemind en broer en zuster, maag en vrind zoo geren, ach, zoo geren zag !..."
     
  5. Evelyne Maria Cornelia Ludovica Feys
    ° Steenkerke 9/7/1882
    Ze werd kloosterzuster onder de naam van Zuster Elisabeth.
    Ze is overleden op 5/6/1909, 26 jaar oud.
     


Welkomblz

Feys, Amelia Rosalia
Feys, Carolus Ludovicus
Feys, Charles Louis
Feys, Cyrille Emile
Feys, Elisa Clementia
Feys, Fernand
Feys, Franciscus Ludovicus
Feys, Jacobus Ludovicus
Feys, Joannes Albertus
Feys, Petrus Albertus
Feys, Pierre Michel
Feys, Rosalia Clemencia
Feys, Seraphinus Jacobus
Feys, Suzanne Marie
 

↑TopHome

Meer stambomen
 

Uw suggesties, aanvullingen en verbeteringen zijn steeds heel welkom.
  Neem aub contact op met ons.

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  31-07-2023
Copyright (c) 2024




Welkomblz

Feys, Amelia Rosalia
Feys, Carolus Ludovicus
Feys, Charles Louis
Feys, Cyrille Emile
Feys, Elisa Clementia
Feys, Fernand
Feys, Franciscus Ludovicus
Feys, Jacobus Ludovicus
Feys, Joannes Albertus
Feys, Petrus Albertus
Feys, Pierre Michel
Feys, Rosalia Clemencia
Feys, Seraphinus Jacobus
Feys, Suzanne Marie