Een foto-album van Hortencia Clementia Sturm

HCS-   Een foto-album van Hortensia Sturm

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Een foto-album van Hortensia Sturm

We hebben dit mooi foto-album daar altijd weten staan.  Het prijkte op zijn metalen staandertje op een kast in de beste kamer.  Er zijn heel wat foto's van "Sturmpjes" in dit fotoalbum.  Het kwam bij Maria Elisabeth Van Damme terecht, dus ongetwijfeld langs haar mama Hortensia Sturm.

We vermoeden nu dat ons mama Marie Van Damme dit foto-album met bijgaande staander gekregen heeft toen haar mama vertrokken is of toen ze in 1953 vertrokken is uit Bentille voor haar laatste jaren in het Godshuis in St-Laureins.

Er zijn drie aandenkens in dit album.  Dat zien we duidelijk op hun keerzijde.  De namen van sommige andere mensen kennen we dank zij Marijn Claeys die dit foto-album doorlopen heeft met Marie Van Damme, allicht ergens in de jaren '80 en de namen die zij zich herinnerde, genoteerd heeft.  We weten natuurlijk niet hoe perfect haar geheugen dan nog was.

Dit foto-album telt 28 bladzijden.  De laatste vier bladzijden zijn gescheurd en misschien zat de losse foto in één van die vier bladzijden.  In ieder geval we vonden dat die losse foto hier echt thuis hoorde en we hebben hem hier in deze electronische versie op blz 25 gezet.  Zaten er foto's in die bladzijden ?  Zo ja, ze zijn verdwenen.

Zoals trouwens ook de foto die op blz 3 zat.

En de allereerste foto in het boek? Van Dr. August Van Damme.  Hij werd geboren in 1884.  We vermoeden dat dit album begon met een andere foto die juist groot genoeg was om niet met zijn voeten over het einde van het bed te liggen.  Dr Van Damme was heel bekwaam, heel correct en heel populair.  Hij begon zijn studies toen geneesheer worden nog een roeping was en toen de dokters nog zelf bereidingen maakten en voor hun onbaatzuchtigheid bij gebrek aan centjes van hun armere patiënten als een vorm van betaling ook groenten uit de tuin aanvaardden. We begrijpen dus heel goed waarom hij, misschien van zijn schoonzus Hortensia Sturm, een ereplaatsje gekregen heeft in dit foto-album.

Maar waarschijnlijk heeft Constancia Clementia de Milliano, Hortensia's moeder, dit album begonnen met een andere foto.

Trouwens, zou het niet mogelijk zijn dat Constancia dit album oorspronkelijk opgevuld heeft met foto's van haar familie, van aanverwante familie's en natuurlijk ook van haar kinderen ?  En dat men daar later niet zo veel meer aan veranderd heeft.

In 1870 waren foto's een luxe-artikel.  Twee belangrijke principes zullen wel hun rol gespeeld hebben: verkwisting is uit den boze en orde leidt tot God.  Het album werd allicht helemaal opgevuld en in een bepaalde orde.  In welke volgorde ?  Dat zullen we wel nooit weten.  Maar zo maar, om het even welke foto naast eender welke andere ?  Nee, dat geloven we niet.  We zullen ook nooit weten wat er later zo al aan veranderd werd, door de erfgenamen bvb.

Toen het album gekocht werd kwamen foto's in enkele standaard formaten, juist gepast voor foto-albums zoals dit.  En wanneer is ze begonnen met het opvullen ervan?

Voor het antwoord op die vraag denken we onmiddellijk aan het bidprentje van Amelie Dossche.  Hortensia Sturm was pas 2 jaar oud toen Amelia Sophia Dossche overleed, op 26 mei 1876, amper 17 jaar oud.  Dat overlijden heeft haar dus niet overrompeld met radeloos verdriet zoals allicht haar moeder en anderen die dan wat ouder waren.  Maar toch... Amelie was natuurlijk nog lang niet vergeten.

Er zijn in dit foto-album bladzijden voorzien voor slechts één enkele foto van 16,5 op 10,5 cm.  Maar de meeste bladzijden waren voorzien voor vier foto's van ongeveer 10,7 op 6,5 cm.

En nu vragen we uw hulp om meer personen op deze foto's te identificeren.  Bekijk nog eens goed deze foto's en vergelijk met de foto's in uw verzameling, en heeft u een naam, neem dan aub contact op met ons.  En geef ons aub de naam samen met de blz en het nummer van de foto (1 = links bovenaan, 2 = rechts bovenaan en 3 is links onderaan.  Een groter of een beter bewaard exemplaar van een foto zou ons ook veel plezier doen.  Dank bij voorbaat.

Beste dank ook aan de Heer Camile Temmerman voor zijn bereidwillige hulp.Top van deze blz.
De foto-lijst
De familie Van Damme

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteland homepage

Copyright Notice

Meest recente bijwerking :  21-04-2021