Foto's van Estelle Noë

De foto-lijst — De eerste foto van Estelle's souvenirs

We brengen u hier een pakje foto's.  We hebben die foto's even mogen lenen van Bernadette Noë.  We zijn ervan overtuigd dat het souvenirs zijn van Estelle Noë.  Na het overlijden van haar vadertje, Emiel Noë, zijn ze allicht teruggekeerd naar het hof in St-Margriete.  En vandaar samen met Marie Elisabeth Van Damme verhuisd naar Watervliet toen de hoeve overgelaten werd aan hun zoon Carlos Noë.

We denken dat Marie ze dan, in het begin van de jaren '80 dus, nog eens ingekeken heeft samen met haar schoonzoon Marijn Claeys om de doos daarna zorgvoldig ergens te bewaren...  En daar met rust te laten.

Estelle werd geboren in St. Margriete op 12-2-1906.  Ze heeft dus nooit haar tante Marie Noë gekend die 3 jaar eerder op 23-jarige leeftijd overleden was.  Maar we kunnen ons voorstellen dat die tante niet vergeten was bij Estelle's ouders en bij haar grootouders, August Noë en Justine De Decker.

Estelle's tante Emma was in 't klooster.  Zij en haar zus Clotilde—tante Clotilde voor Estelle—spraken misschien ook wel eens over hun zus die zo jong overleden was.

Estelle in het uniform van het pensionnaat in Deinze

Estelle in het uniform van het pensionnaat in Deinze

Charles Louis De Bock en Victorine De Neve waren Estelle's grootouders.  Het is dus niet te verwonderen dat er ook foto's bij zijn van hen en van sommige van hun nakomelingen.

Haar foto's tonen ons dus vooral haar onmiddellijke familie: Noë's, De Bock's en De Neve's.  En aanverwanten natuurlijk.

Maar er zijn ook enkele herinneringen bij van een groepsreis naar Rome.  Ze hebben bvb samen Luzern in Zwitserland, Firenze, Pisa, Rome en het Vaticaan bezocht.  E.H. Jozef De Decker (° Wolvertem 3/9/1908 - † St-Denijs-Westrem (Maria Middelares) 21/5/2008), van de Salesianen van Don Bosco was er trouwens ook bij.  Zo zijn ze ook het huis gaan bezoeken in Castelnuovo (ten oosten van Turijn) waar Don Bosco geboren werd.  Ze hebben die reis ondernomen in mei 1950 en Estelle is overleden op 14 maart 1952.
Zijn haar broers en haar zus ook in Rome geweest ?  We hebben hier maar een derde van het antwoord.

In november 2017 kregen we postkaarten in handen die Estelle naar haar ouders gestuurd heeft.  En zo weten we dat die reis in mei 1950 doorging.

We vermoeden dat Marie Elisabeth Van Damme samen met Marijn Claeys, haar schoonzoon, die foto's eens heeft bekeken.  Marijn heeft dan op de keerzijde van een aantal foto's namen geschreven.  Gelukkig maar want anders zouden dat voor ons weer zo veel extra onbekenden geweest zijn.

We publiceren hier niet alle foto's die we in de schoenedoos vonden: sommige werden gekocht bvb in Pisa en tonen dingen waarvan iedereen nu prachtige grote kleurenfoto's kan vinden op het internet.  Andere zijn erg aangetast door de "tand des tijds".  Sommige foto's vonden we ook terug in andere foto-albums, bvb in die van Hubert De Bock van Watervliet.  En we hebben een tijd geleden beslist zo veel mogelijk de best bewaarde copij van een foto te tonen.

Estelle

Nu iets van praktische aard: onder sommige foto's zal u "MC" vinden.  Daarmee bedoelen we dan dat we de naam van de persoon in de foto kennen dank zij Marijn Claeys.  En misschien dus dank zij Marie Elisabeth Van Damme die die persoon gekend had.  Om u duidelijk te maken dat we de naam reeds kenden schrijven we onder sommige foto's "MC bevestigt".  We danken hem nog eens van harte voor al het werk dat hij deed aan zo veel stambomen.  En we fluisteren er nog bij: "Eerlijk gezegd, hij is geniaal".

En nog iets van practische aard: drie icoontjes die u rechts boven een foto kan tegenkomen:

betekent dat men met een klik op de foto eronder een grotere copij van die foto kan tevoorschijn toveren.
Die foto verschijnt dan in een nieuw venster dat men daarna gewoon kan sluiten om terug te keren naar de kleinere copij van diezelfde foto.
met een klik in de linker bovenhoek van de foto-onder-dit-icoontje bekomt men hetzelfde resultaat als hierboven.
Mapping icon als men in de foto onder dit icoontje zijn curseur even laat tot rust komen op iemands hoofd zou een naam moeten verschijnen als we die kennen of alleen maar een nummertje als we niet weten wie die persoon is.  Dit werkt spijtig genoeg alleen maar op grotere schermen en alleen op computers die nog een curseur hebben.

En nu een verzoek: heeft u een beter bewaard exemplaar van één van de foto's die we u hier (of elders op deze webstek) tonen, neem dan aub contact op met ons.

We hopen dat enkele van deze foto's u plezier zullen doen.

Onze Noë stamboom
Meer stambomenNaar de top van deze blz
De foto-lijst

Uw suggesties, aanvullingen en verbeteringen zijn steeds heel welkom.
  Neem contact op met ons aub.

MijnPlatteland homepage

Meest recente bijwerking :  10/04/2022