This page in English
 

De familie NOE afkomstig uit het Meetjesland

C VIII c     Emiel Noë

fs. August Noë (C VII b) en Justine De Decker

° Kluizen 11-7-1877
x Watervliet 27-4-1904 Irma De Bock
† Watervliet 4-11-1955
 

Emiel was de enige zoon in het gezin van August Noë en Justine De Decker.  Hier staat zijn geboorteakt.  Hij was een goede 3 jaar oud toen hij met zijn ouders en zussen verhuisde naar de polders in St. Margriete.

Hij huwde in Watervliet op 27-4-1904 met Irma Victorine Melanie De Bock, dochter van Charles Louis en Victorine De Neve.  Irma werd geboren in Watervliet op 8 augustus 1880.  Zij boerden op het ouderlijk hof in St. Margriete en gingen op rust in Watervliet bij het huwelijk van Maurice, hun jongste zoon.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Emiel en Irma op hun huwelijksdag

Emiel en Irma op hun huwelijksdag
Zie hier voor de hele foto.
 

Emiel Noë en Irma De Bock met hun kinderen  De kinderen van Emiel Noë en Irma De Bock
Klik op een foto voor een grotere copij ervan.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
De familie van Emiel Noë en Irma De Bock

De familie van Emiel Noë en Irma De Bock
Vlnr.: Estelle, Emiel, Willem Van Herreweghe, Agnes, Maurice, Marie Elisabeth Van Damme, Irma De Bock,
Gerard en Georgine Vandevelde
Dit is een foto van G. De Coninck-Nagel die zijn foto-studio had in Maldegem.

Maar lang voor die welverdiende rust, nl op 30 mei 1916, werd Emiel veroordeeld tot een boete van 3 Marken door de "Mobile Etappen Kommandantur" van het Duitse bezettingsleger omdat hij in de week daarvoor te weinig boter had geleverd ("... weil Sie in der letzten Woche zu wenig Butter geliefert haben").  Op diezelfde dag kregen minstens 26 andere boeren van St.-Margriete een boete van 1 tot 15 Marken voor dezelfde... misdaad.  Hier met onze beste dank aan de Heer Alex De Reu, is het officieel document, de "Strafverfügung".

Hier staat de identiteitskaart die Irma kreeg in Watervliet in 1947.

Irma en Emiel zijn allebei overleden in Watervliet, zij op 6-7-1951 en Emiel volgde haar in de Eeuwigheid op 4-11-1955.

Irma en Emiel schonken het leven aan 4 kinderen:

 1. Estella Maria Irma Noë
  ° St. Margriete 12-2-1906
  Hier is haar geboorte-akte.
  Estelle Noë in 1923  Estelle Noë
  Klik op een foto voor een grotere kopij ervan.
  Estelle is ongehuwd gebleven.  Ze zorgde voor haar ouders in hun oude dag.  Maar ze overleed voor haar vader, in Deinze op 14-3-1952.
  Hier hebben wij nu een pakje foto's, souvenirs van Estelle.
   
 2. Gerardus Maria Joseph Noë
  ° St. Margriete 24-6-1907
  Hier is zijn geboorte-akte.
  Gerard Noë
  Hij huwde te Knokke op 13-7-1935 met Georgine Vandevelde die op 2-10-1912 geboren werd te St.Joris aan de IJzer.  Zij was de dochter van Cyriel Vandevelde en Alice Broucke.
  Hier vindt u een heel mooie familiefoto gemaakt op hun huwelijksdag, hier kan u een foto bewonderen van de bruid en de bruidegom en klik hier voor meer informatie over de familie Vandevelde en sommige andere genodigden op hun trouwfeest.
  Hier een woordje over Gerard verschenen in «Eikels worden Bomen».
  Gerard was tot 1976 apotheker in Deinze op de hoek van de Tolpoortstraat en de weg naar Kortrijk.  Hij is dan op rust gegaan op Malsem in Lotenhulle.  In 1985 vierden Georgine en Gerard luisterrijk hun gouden jubileum.
  Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
  Apotheek G. Noë
  Gerard en Georgine zijn allebei overleden in Oudenaarde, hij op 7 maart 1992 en zij op 12 juni 1994.

  Hun huwelijk werd gezegend met 6 kinderen, 22 kleinkinderen en sinds 11 maart 2014 ook 35 achterkleinkinderen.
  Een tweelingkindje stierf heel jong en hier hebben we twee verschillende bidprentjes.
  Een van hun kleindochters is gehuwd met een Amerikaan en zij hebben zelf een dochtertje dat de voornaam Noë kreeg.

  Een kleinzoon, oftalmoloog Dr. Piet Noë, was in de pers o.a. op 5 mei 2010.  «Knack» en «Kerk en Leven» vertelden hun lezers dat hij meer dan 3000 oogoperaties per jaar uitvoert in "zijn" medisch centrum in Kabgayi in Rwanda.  Dat betekent dat hij verantwoordelijk was voor ongeveer 85% van alle oogoperaties in het hele land.  Vergeten we niet hier twee Belgische verenigingen te vermelden die dit werk steunen: vzw Licht in het Duister-Rwanda (LIHD) en vzw Licht voor de Wereld.
  Lees hier meer over Licht in het Duister-Rwanda.
  Op 12 juni 2014 mochten we aanwezig zijn in het hoofdkwartier van Licht voor de Wereld op een presentatie door Dr. Piet Noë van zijn werk in Kabgayi.  Hier kan u enkele foto's zien van voor en na deze presentatie.  We leerden daar dat een enorm percentage van de blinden in Afrika woont en dat er op dat continent maar heel weinig oogartsen werken.  Rwanda bvb met zijn 12 miljoen inwoners heeft slechts 12 oogartsen.  De meesten van hen werken in de hoofdstad Kigali en zijn te duur voor de vele armen.  Ter vergelijking de 11 miljoen inwoners van België hebben meer dan 1000 oogartsen.
  Dr. Piet Noë was opnieuw in het nieuws op 18/11/2017 toen hij uit de handen van Vlaams minister voor gezondheid Jo Vandeurzen de award 'Specialist van het Jaar' ontving.  Deze verkiezing bekroont een verdienstelijke arts-specialist.  Het event is een samenwerking tussen Artsenkrant/Le Journal du Médecin en het Verbond der Belgische Specialisten.
  Wie hier klikt haalt het hele artikel door Veerle Caerels in Artsenkrant over Dr. Piet Noë's award naar zijn apparaat om het daar te lezen.
  U kan ook zijn werk steunen via vzw Licht in het Duister - BE72 4748 1689 3116 – met vermelding “Rwanda Charity Eye Hospital”.
   
 3. Maurice Maria Emiel Arthur Noë
  ° St. Margriete 3-4-1909
  Hier is zijn geboorte-akte.
  Hij "heeft de eer gehad te dienen bij het 4de Linieregiment van den 31n juli 1929 tot den 31n mei 1930 als Soldaat, mil. 1929 onder de bevelen van de Kolonel B.E.M. Baron Wahis, van de Kolonel B.E.M. de Krake, van de Majoor Corette, van de Kapitein Coppieters, van de Luitenanten Dury, De Coninck."
  B.E.M. betekent Stafbrevethouder (Brevet d'Etat-Major).  Zo staat het geschreven op een getuigschrift dat de soldaten toen meekregen als ze afzwaaiden en dat de meesten van hen ongetwijfeld zorgvuldig bewaarden.
  Maurice huwde in St. Jan-in-Eremo op 12 juni 1945 met Marie Elisabeth Van Damme, dochter van Carolus Petrus Van Damme en Hortensia Sturm.  Zij werd geboren in St.-Jan-in-Eremo op 9 juni 1917 en overleed thuis in Watervliet op 20 oktober 2014.
  Hier vindt u een huwelijksfoto.
  Maurice Noë soldaat  Maurice Noë  Maurice Noë  Marie Van Damme
  Zij boerden op het ouderlijk hof in St. Margriete.  Maurice is in de kliniek H. Familie te Gent overleden op 3 januari 1981.  's Anderendaags was de familie Noë officiëel 100 jaar in St. Margriete.
  Zij hadden 8 kinderen:
  • Een zoon, sociaal assistent, gehuwd.  Drie dochters en twee kleinkinderen.
  • Een tweede zoon.  Computer consultant.
  • Een dochter, regentes.
  • Een zoon, landbouwer op het ouderlijk hof.  Gehuwd.  Twee zonen en één dochter, één kleindochter.
  • Een dochter, verpleegster, gehuwd te St.-Margriete en overleden in Watervliet op 14/8/1996.  Een dochter, twee zonen en sinds 6 juli 2016 ook acht kleinkinderen.
  • Een dochter, regentes, gehuwd te St.-Margriete.  Zij hebben één dochter, twee zonen en zeven kleinkinderen.
  • Een dochter, apotekeres.
  • Een dochter, tandarts.
  Er zijn 12 kleinkinderen.  En sinds 5 september 2022 zijn er achttien achterkleinkinderen.  Eén van hun dochters schonk het leven aan een dochter die op haar beurt het leven schonk aan een dochter en dat maakte dus een viergeslacht tot het overlijden van Marie in 2014.

  Hun jongste zoon heeft hen opgevolgd op de hoeve die ze nu 't Livinushof noemen.  En over hem volgt hier iets gelezen op www.meetjesland.be:
  Meest verdienstelijke Meetjeslander 2004

  Voor de tweede maal wordt naar aanleiding van de nieuwjaarsreceptie van het Streekplatform Meetjesland de meest verdienstelijke Meetjeslander bekend gemaakt.  Het initiatief wordt georganiseerd in samenspraak met de geschreven en gesproken pers.
  Op voordracht van de regionale journalisten werden vijf Meetjeslanders genomineerd die zich in 2004 verdienstelijk maakten of zich op een bijzondere wijze lieten opmerken.
  Uit deze nominaties kiest het Meetjesland de meest verdienstelijke Meetjeslander.
   
  Eén van die 5 genomineerden voor 2004 was de familie Noë van St.-Margriete.
  Hier, nog steeds volgens dezelfde bron, is de reden:
  Op het Livinushof in Sint-Margriete hebben Carlos en Sonja Noë - Sucaet in een historisch gebouw een recept gevonden voor moderne landbouw.
  Deze duizendpoten combineren gangbare landbouw met biologische productie, educatie en sociaal werk.  Ze brengen kinderen in contact met landbouw, landschap en natuur en geven kansarmen de mogelijkheid om mee te helpen op de boerderij, en zo een interessante ervaring op te doen.
  Naast de restauratie van de historische gebouwen is er ook plaats voor moderne loodsen, en dit typeert hun werk: ze slagen er in de waardevolle aspecten uit het verleden te behouden, en zoeken heel creatief naar nieuwe oplossingen waar nodig.
  In 2004 maakten ze zich zeer verdienstelijk met de aanleg van een veepoel in het kader van een project van Regionaal Landschap Meetjesland, ze gaven onderdak aan het jongeren-educatie-project Mondina en werden daardoor erkend als milieu- en natuureducatief centrum.
  Op 22 september werden ze gekozen als Oost-Vlaams Zorgboer 2004 door het Steunpunt Welzijn en de Landelijke Gilden Oost-Vlaanderen.
  Hier is een linkje naar de website van Mondina.
  En klik hier voor de heel mooie webstek van
  Livinushof logo
   
 4. Agnes Margarita Noë
  ° St. Margriete 27-3-1911
  Hier is haar geboorte-akte.
  x St. Margriete 29-5-1941 Willem Adolf Clement Van Herreweghe
  † Serskamp 20 november 1959
   

 
En nu... een raadseltje !
Waar en wanneer hebben Achilles Van Herreweghe (° 25-10-1876), Emiel Noë (° 11-7-1877) en Cyriel Vandevelde (° 30/1/1878) elkaar leren kennen ?  We weten dat Emiel, Achilles en Stanislas Verbeke alle drie samen in dezelfde school in Gijzegem zaten.
Stanislas Verbeke ?  Hij werd geboren in Lede op 27 juli 1876.  Zijn zoon Georges Verbeke is gehuwd met Georgina Van Herreweghe, één van de dochters van Achilles en dus een zus van Willem.
Maar wie weet waar Cyriel Vandevelde school liep na St-Joris-aan-den-IJzer ?

Voor de Paters Oblaten die in Gijzegem toegekomen zijn in 1945 was de Congregatie van Jesus en Maria, ook bekend als de Eudisten, hier vanaf 1903.  Welke religieuze Orde beheerde de school voor 1900 ?  Want de antwoorden op onze vragen liggen misschien begraven in hun archieven als die hopelijk nog bestaan.
Zie hier een klasfoto waarop onze drie (of vier ?) helden zouden moeten staan.  Herkent u iemand ?Naar de top van deze blz
Onze Noë Welkom-blz
Overzicht
Inhoudstafel
Deze NOE webstek doorzoeken

Meer stambomen
Het Meetjesland

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  15-02-2023
Copyright (c) 2024
Adrianus (B IIIa)
Agnes Margarita
Amelie, fa Ferdinand
Antonius Franciscus (B Va2)
Arthur Aloysius (B VIIId1)
August (C VIIb)
August (C VIIIa)
August, fs Francies (B VIIb)
Bernardus Aloysius (B VIIIe)
Carolus Ludovicus
Dominicus (B VIIId2)
Edward (B VIIIa)
Emiel (C VIIIc)
Emiel Stefaan (B IXa)
Ferdinand (B VIc)
Ferdinand (B VIIc)
Francies (B VIIb)
Franciscus Marianus (A V)
Franciscus Antonius (B Va4)
Franciscus (C V)
Franciscus (D II)
Ivo Franciscus (C VIIa)
Georgius, fs Matthias (B IIb)
Hendrik (D I)
Henri (C VIIIb)
Henricus (D III)
Jacobus, fs Ferdinand (B VIc)
Jacobus Bernardus (B Vb)
Jan (A I)
Jan (A II)
Joannes (B IIIc)
Joannes (C II)
Joannes (C III)
Joannes Franciscus (A IV)
Joannes (B VIIe)
Josephina Benedicta
Judocus (B II)
Judocus (B IVb)
Jacobus (C IV)
Judocus (C V2)
Livinusfs Hendrik
Louisa Coleta
Martina Emiel (B IXa)
Martinus (B Va3)
Martinus, fs Adrianus
Matthias (B I)
Matthias (B IIb)
Petrus (A III)
Petrus (B IIIb)
Petrus (B IVa)
Petrus (B VIIa)
Petrus (B VIId)
Petrus (C I)
Petrus (D IV)
Petrus Emmanuel (B Va1)
Petrus Joannes (B VIa)
Petrus Joannes (C VI)
Petrus (B VIb)
Rosalie fa Petrus (B VIId)
Vincentius