Een Stam Claeys uit Waarschoot meer dan vier Eeuwen in Kaprijke

B X p     Amand CLAEYS

z.v. Désiré Francies Claeys (B IX j) en Valentine Van Sele

° Kaprijke 10-6-1897
x Yvonne Vander Schueren
† Zottegem 31-7-1969


De jongste zoon uit het kostersgezin Claeys-Van Sele werd in Kaprijke op 10 juni 1897 geboren.  Hij scheelde meer dan 7 jaar met zijn oudere broer Maurice, maar tussen hun tweeën werden 2 zusjes geboren die binnen het eerste jaar stierven.

Amand was van jongsaf aan een zeer zelfstandig iemand, die soms moeilijk vrede kon nemen met de vorm van het onderwijs.  Hij liep aldus college te Eeklo, Aalst, Dendermonde, Brussel (Saint-Louis), Maaseik en Uden (bij Nijmegen in Nederland).

Hij had zijn humaniora nog niet beëindigd toen de oorlog uitbrak.  Vanuit Uden vertrok hij vlug via zijn ouders naar Vlissingen om van daar uit naar Engeland uit te wijken, samen met een neef Joseph Van Zele (zoon van Jan en Ludovica Claeys).  Het schip werd getorpedeerd en de schipbreukelingen werden door een Engels schip in Folkestone aan wal gezet.  Ze stapten te voet naar Londen en spoorden een congregatie op van de Kruisheren uit Maaseik en Uden.  Daar werkte hij zijn humaniora-studies af en leerde hij Engels en Spaans.

In 1916 werd hij door het goevernement-in-ballingschap opgeroepen om te gaan vechten in België.  Hij vertrok clandestien met een vissersboot naar Nederland, waar hij een hele tijd diende te blijven omdat de Belgisch-Nederlandse grens met prikkeldraad onder electrische stroom was afgegrendeld.  Hij werkte bij een boer in Zeeland om later zijn geheime passage door die prikkeldraad te kunnen betalen.

Terug in België behaalde hij zijn Belgisch humaniora-diploma aan het Saint-Louiscollege te Brussel en begon daarna in Gent de studies van geneeskunde.  Bij het begin van zijn tweede kandidatuur werd de Wapenstilstand afgekondigd, maar raakten alle studenten van de Rijksuniversiteit hun burgerrechten kwijt terwijl hun diploma's ongeldig werden.  Hij studeerde zelf zijn twee andere kandidaturen, terwijl hij werkte als klerk bij een verzekeringsmaatschappij.  Hij slaagde met schitterend resultaat de 3 kandidaturen voor de middenjury maar werd geweigerd aan de universiteiten van Gent en Luik.  Aanvaard in Brussel ving hij de studies van apotheker aan.

In 1924 kreeg hij zijn burgerrechten terug en werd hij dus opgeroepen voor militaire dienst.  Wegens zijn militant flamingantisme kreeg hij ook daar met veel moeilijkheden af te rekenen en bracht hij een groot deel van zijn legerdienst door tussen de ratten op de forten rond Antwerpen.

Hij was dan verbonden als apotheker aan het St.-Janshospitaal in Brussel.  Hij vestigde zich in Zottegem na zijn huwelijk met Yvonne, de dochter van apotheker Vander Schueren.  Zij werd in Zottegem geboren op 19-1-1901.

Amand overleed er plots door een hartaanval op 31 juli 1969 en werd op 4 augustus begraven.  Yvonne overleed te Zottegem op 30-8-1987.

Ze schonk haar man 3 kinderen:

  1. Hilda Claeys
    ° Zottegem 15-7-1926.
    Bleef ongehuwd en overleed daar plots op 10 mei 1966.
     
  2. Frans Claeys (B XI w)
    ° Zottegem 29-2-1928
    Hij studeerde eerst apotheker, daarna (in slechts 6 jaar) geneeskunde en vervolgens tropische geneeskunde in Antwerpen.  Na 2 jaar legerdienst studeerde hij nog 5 jaar chirurgie in Sittard en Heerlen (Nederland).
    Op 17-1-1963 huwde Frans in Heerlen (Nederland) met Hetty Rejhons, verpleegster, die in Den Helder (Nederland) geboren was.  Zij vertrokken naar Ruanda met het doel in Kigali een medische fakulteit op te starten maar werden er door de Belgische staf genegeerd.  Ze moesten vluchten, verloren alle have en goed en kwamen via Oeganda in het Zuid-Afrikaanse Pretoria aan.
    Ze zijn teruggekeerd naar België vanwaar zij in oktober 1986 vertrokken naar Australië.
    Ze hadden 2 dochters en 4 zonen.  Twee zonen waren kampioen wildwaterkano.  Maar beiden zijn verdronken.  Hun jongste zoon is ook verdronken.
     
  3. Herman Claeys (B XI x)
    ° Zottegem 30-4-1930
    x Henriette Steyaert
    Hij werd apotheker maar heeft ook optica gestudeerd in Berlijn.  Zijn vrouw is ook apotheker.  Toen zijn vader op rust ging heeft Henriette de apotheek overgenomen en de optica-zaak daarnaast.
    Herman is overleden in Zottegem in februari 2002.
    Zij hebben een dochter en twee zonen.

Naar de top van deze blz

Inleiding
Inhoudstafel
Overzicht I - Overzicht II - Overzicht III
Doorzoek onze Claeys website

Meer stambomen

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  21-04-2021
Copyright (c) 2024








OVER­ZICHT I
OVER­ZICHT II
OVER­ZICHT III

Achiel (B X l)
Adhemar (B XI b)
Albert (B XI j)
Amand (B X p)
André (B XI l)
Arthur (B XI d)
Bruno (B VIII b)
Bruno (B IX g)
Camiel (B X i)
Carolus Josephus (B VI e)
Carolus Ludovicus (B VIII g)
Carolus Ludovicus (B IX c)
Christoffel-Carolus (B IX h)
Constant (B IX i)
Cyriel (B X k)
Cyriel (B XI g)
Désiré Francies (B IX j)
Edmond (B X b)
Edmond (B X e)
Edmond (B X f)
Edmond (B X g)
Emiel (B X a)
Emiel Ferdinand (B IX k)
Francies (B IX f)
Franciscus (B V l)
Franciscus (B VII c)
Franciscus (B VIII f)
Franciscus Jacobus (B VI b)
Gerard (B X h)
Gerard (B XI e)
Gerard (B XI m)
Henri (B X c)
Ivo (B VIII h)
Jacobus (B V k)
Jerome (B XI f)
Joannes (B V i)
Joannes (B VII b)
Joannes Baptist (B VII a)
Joannes Bernardus (B VIII a)
Joannes Bernardus (B IX a)
Joannes Franciscus (B VI c)
Joannes Franciscus (B VIII e)
Josef (B X m)
Lionel (B XI c)
Maurice (B X o)
Maurits (B XI i)
Medard (B XI a)
Medard (B XI h)
Petrus (B V j)
Petrus (B VI d)
Petrus Anthonius (B VI a)
Petrus Anthonius (B VII d)
Petrus Anthonius (B VIII d)
Petrus Paulus (B X n)
Pieter Bernard (B IX e)
Pieter Dominicus (B VIII c)
Pieter Dominicus (B IX b)
Renaat (B X j)
Robert (B XI k)
Theofilus (B X d)
Theophilus (B IX d)

Zoek het op !


MijnPlatteLand.com