Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Wachtebeke, een Meetjeslands dorp

We vinden de naam Wagtebeke voor het eerst in een document van 1198.  Men weet niet wat "wagte" eigenlijk betekent.  Een plaats waar men de wacht hield ?  Of  een waadplaats waar men de stroom overstak ?

De kerk van Wachtebeke De Gallo-Romeinse heirweg die uit Antwerpen komt splitste zich in Wachtebeke om ofwel naar Gent of naar Brugge verder te gaan.

Hier werd turf gewonnen en de mensen die dit werk deden bouwden hun hutten allicht vrij dicht bij elkaar.  Vanaf de 13de Eeuw waren de gronden voor het grootste deel eigendom van de abdijen die in de streek gevestigd waren.  In de late Middeleeuwen werd de Lange­lede gegraven.  We weten dat dit kanaal in 1774 nog een grote onderhoudsbeurt kreeg.

Wachtebeke maakte deel uit van het Ambacht Assenede, en behoort dus tot het Meetjes­land.  De parochie Wachtebeke had haar eigen vierschaar zoals trouwens ook St.-Kruis-Winkel.  In 1795 werd Wachtebeke een gemeente met haar eigen burgemeester en schepencollege.  De Overslag was een gehucht ervan en nu een deelgemeente.

Het kanaal Gent-Terneuzen heeft natuurlijk ook in Wachtebeke veranderingen meege­bracht: mensen die in de industriezone werken komen hier wonen.  Door de uitbreiding van die industriezone verloor Wachtebeke in 1965 ongeveer 100 ha.  Maar aan de andere kant kreeg het ongeveer 350 ha van Mendonk dat voor de rest gefusioneerd werd met Gent.  Het ligt ten zuiden van St-Kruis-Winkel, nog een Meetjeslandse gemeente die op 1 januari 1965 ook door Gent werd ingepalmd.

De Sint-Catharinakerk met haar prachtig orgel, de pastorie en het vierschaargebouw zijn beschermde monumenten.

Er zijn in Wachtebeke ook nog twee merkwaardige ophaalbruggen, nl. de Kalvebrug en de Overledebrug.  Beide bruggen zijn geclasseerd als beschermde monumenten.

En dan is er nog het groot provinciaal domein Puyenbroeck dat zich uitstrekt op een groot deel van die 350 ha van Mendonk.  Het heeft sportfaciliteiten waaronder een zwembad.  Men kan er heerlijk wandelen of lopen in ongerepte natuur.  In het 19de-eeuwse kasteel Puyenbrug is het molencentrum Mola gevestigd.  Men kan er de tentoonstelling bezoeken en alles te weten komen over wind- en watermolens.  Ergens ligt daar ook nog een echte oude windmolen.  Hopelijk wordt hij binnenkort heropgericht.

Bekende Wachtebekenaren:

Jules Persyn werd geboren in Wachtebeke op 20 april 1878.
Hij was schrijver en literatuurcriticus.
Hij was hoogleraar aan de R.U.G. en aan het Handelsinstituut van Antwerpen.
Van 1907 tot 1924 was hij ook hoofdredacteur van het tijdschrift "Dietsche Warande en Belfort".
Hij is op 10 oktober 1933 op een ongelukkige manier aan zijn eind gekomen in Broechem (een dorp ten noorden van Lier).

Ivan van Mossevelde werd geboren in Wachtebeke op 1 januari 1940.
Hij is architect, bekend voor zijn moderne bedrijfsgebouwen, huizen en villa's.

Lucrèce L’Ecluse werd geboren in Wachtebeke op 30 november 1952.
Zij is bekend voor haar kinder- en jeugdboeken.

Bart De Pauw werd geboren in Wachtebeke op 28 mei 1968.
Hij is vooral bekend voor zijn humoristische televisieprogramma's maar hij is ook acteur en scenarist.
Zijn film De Loft (2008) werd één van de meest succesvolle Vlaamse films.

Lieven Scheire werd geboren in Wachtebeke op 3 mei 1981.
Hij maakt comedy- en televisieprogramma's.  Hij is ook lid van de cabaretgroep "Neveneffecten" opgericht door zijn neef Jonas Geirnaert.

Jonas Geirnaert werd geboren in Wachtebeke op 28 juli 1982.
Hij maakt ook comedy- en televisieprogramma's maar hij is ook striptekenaar (Kabouter Wesley) en regisseur van animatiefilms.
Zoals hoger aangestipt is hij medestichter en lid van de cabaretgroep Neveneffecten.
 

Voor wie meer wil leren over Wachtebeke hier staat een artikel "Op bezoek te Wachtebeke" door Erik De Smet verschenen in tijdschrift «Ons Meetjesland», 1981, Nr. 1.

De Heer Pierre De Meyer bouwde hier in Wachtebeke een verzameling op van oud landbouwalaam.  In 1967 schreef hij er ook een artikel over "Vergeten Landbouwalaam".  Echt 't lezen waard !  Het museum van de Heer De Meyer bestaat jammer genoeg niet meer.

Een museum dat al bestaat in Wachtebeke sinds 1975 is het Moervaartstede Museum.  Echt een bezoekje waard !De top van deze blz
Meer foto's van Wachtebeke
Onze Meetjesland homepage
Tijdschrift «Ons Meetjesland»
Doorzoek onze Meetjesland webstek !
The Meetjesland (in English)
Inhoudstafel

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteland homepage

Meest recente bijwerking :  09-05-2022


Notice: Undefined variable: incl_path1 in /home/u158459683/domains/mijnplatteland.com/public_html/php/incl/meetjesland/bottom_nl.php on line 19


Notice: Undefined variable: incl_path1 in /home/u158459683/domains/mijnplatteland.com/public_html/php/incl/meetjesland/bottom_nl.php on line 22Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem