Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Sint-Jan-in-Eremo, een Meetjeslands dorp

Sint-Janskerk
Het kerkje bestond al vóór 1307, terwijl de kapel van Bentille in 1359 voor het eerst vermeld wordt.  Waarschijnlijk werd de Sint-Janskerk door de Elisabethvloed van 1404 of misschien wel eerder verzwolgen.  Iets noorde­lijker werd - vóór het jaar 1447 - op de grens tussen de Sint-Jans- en de Oostpolder, een tweede kerk gebouwd.
In de 16de eeuw dwongen overstro­mingen de bewoners meermalen hun toevlucht te zoeken in de Sint-Antoniuskapel in Bentille, veilig gelegen ach­ter de Graafjansdijk.

Het Sint-Janskerkje

Het Sint-Janskerkje

Na het indijken van de 'Generalen Vrijen Polder' in 1652 kon van de verla­ten Sint-Janskerk het koorgedeelte in gebruik genomen worden.  Het schip dat tot dichtbij de Kerkstraat reikte, werd afgebroken.  De pastoor verbleef evenwel meestal in Bentille.
Het landelijke éénbeukige dorpskerkje dat wij nu kennen, met het torentje op de voorgevel, dateert van 1682.  Het telt vier traveeën en een driezijdig koor.  Het werd in hetzelfde jaar al geteisterd door overstroming, maar kort daarop in 1683-84 hersteld.
Het zandstenen beeld van Sint-Jan de Doper tegen de voorgevel van de kerk is van Anthonis Cosyn (1646).  Tegen de kerkmuren zijn verweerde grafstenen bewaard uit de 16de-17de eeuw.

Interieur
De rococo-aankleding is volgens het jaartal in het plafond van 1774.  De res­tauratie van 1984 maakte het kerkje weer bijzonder aantrek­kelijk.  Er gaat heel wat sfeer uit van het interieur met vooral kerkmeu­bilair in rococo en laat­barok­stijl van de Brugse schrijn­werker Hendrik Hagheman.

Sint-Jan-in-Eremo was lange tijd een druk bezocht bede­vaarts­oord.  Er bestond een Sint-Jansgilde, de noveen werd er onderhouden (vanaf het Sint-Jansfeest op 24 juni tot 2 juli), en men deed er devoot de ommegang.  De zegening met de relikwie moest de gelovige vrijwaren van vallende ziekte, de 'seskens', koortsen, bloed­uit­stor­tingen...  De reliek-houder, een zilveren Sint-Janshoofdje, is gemaakt door Pieter De Thieu.  Hij vervaar­digde ook de 62 cm hoge zilveren stralen­monstrans, een waar kunstwerk.

Bron: de uitstekende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.


Lees hier een verkiezingspamflet van St Jan-in-Eremo voor de gemeenteverkiezingen van 1938.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  09-05-2022
Copyright Notice (c) 2023

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem