Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Sint-Maria-Aalter

Op het vroegere 'Aeltersch Houxken'
In het westen van Aalter stonden vóór 1578 al enkele verspreide hoeven, van waaruit de ontginning van het Bulskampveld aangepakt werd.  Het zou duren tot 1700 vooraleer zich op de kruising van de Aardenburgse Haringweg en de Nedere Bruggeweg een klein ge­­hucht ontwikkelde.  De bewoners in dit afgelegen gebied werden beschreven als onont­wikkeld en ruw van zeden.
Priester-architect Jan Clarysse bouwde er in 1850-51 een van de eerste gotische parochie­kerken in Vlaanderen.  Waardevol in deze kerk zijn de zeven schilderijen, voorstellend 'de zeven werken van barmhartigheid', van Jan Van Baelen (1648), een tijdgenoot van Joos de Momper en de Fluwelen Bruegel.
Er rees weldra ook een pastorie op (1851), een gemeenteschool (1852) en een vrije meisjes­school (1895).  Voor de kantschool, reeds gesticht in 1847 werd in 1860 een gebouw opge­trokken, dat nu nog te zien is achter de kerk.  In 1932 was de heide verdwenen, er bleven wel nog 383 ha bos over.  De meeste huisjes van bezembinders en turfstekers die voor de oorlog nog bestonden zijn nu bijna alle verdwenen.

Kantklossers en Trimards
Voor de kerk staan twee gietijzeren sculpturen (1974), opgericht als hulde aan de lokale kantwerksters en de seizoenarbeiders: een 'bietenvork met kapmes', hulde aan de 'trimards' die van hier naar Frankrijk trokken, en een reuzengrote kantklos, symbool van die zo be­langrijke thuisnijverheid.  De sculpturen werden ontworpen door Cyr Frimout en uitge­werkt door Kunstkring Altra, o.l.v. Omer Loontjens.

Bezienswaardigheden

De heidevelden werden in cultuur gebracht of bebost, zodanig dat we in deze mooie streek tal van kastelen en grote pachthoeven aantreffen.

Kasteel Schuurlo, Schuurlo 10-11
In 1778 liet Petrus-Johannes Volckerick een woning optrekken van waaruit de grote en kleine Schuurlovijvers drooggelegd werden.  Ze werd in 1890 verbouwd tot een kasteel, dat in 1931 opnieuw verbouwd werd in neogotische stijl.

Pijlenkapel bij het Bakensgoed
Pijlenkapel bij het Bakensgoed
 

Kasteel van Hoogveld, Aalterstraat 16
Sedert 1800 is het Hoogveld een bebost gebied.  Het neogotische kasteel van baron Charles Gilles de Pélichy, gebouwd in 1925 staat er in een prach­tig groen decor.  Een gedeelte van de omringende bossen is eigendom van het Vlaams Gewest en opengesteld voor het publiek.

Kasteel Blekkervijver, Blekkervijverstraat 20
Kasteeltje in neo-Lodewijk XIV-stijl, gebouwd in 1930 en nu eigendom van de broeders van liefde.

Jezuïetengoed, Jezuïetengoed 12
Deze hoeve, aangekocht in 1659, dicht bij de af­ge­sneden bocht 'De oude Vaart', bleef als enige over van de drie uitbatingen die de jezuïeten in Aalter bezaten.

Bakensgoed, Bakensgoed 5
Dichtbij de grens met Beernem staat het Bakens­goed uit de 18de eeuw, reeds vermeld in de 15de eeuw.  In de omgeving staat een fraai rond pijler­kapelletje van ongekend bouwjaar, ook 'kapelletje van de zeven dreven' genoemd.

In de omgeving van de oude Brugse heerweg ontstonden hier ook nog het Goed ter Blommen, het Klippelhof, de Schoonberghoeve, in de Middeleeuwen aanzienlijke heerlijkheden of leenhoven, die ook nu nog een bezoek waard zijn.

Over Aalter verspreid liggen nog tal van hoeven met een rijke geschiedenis zoals het Woestijnegoed, aan de noordkant van de vaart, het Biesemhof, het Stalingsgoed, het Goed ter Weibroek, het Goed ten Hauwe en het Vijfringengoed.

Geertrui De Zutter

Bron: de uitstekende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  09-05-2022
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem