Wippelgem ligt tussen Kluizen met zijn waterbekkens, ten oosten Zandeken (nu in een woestijn herschapen) en Doornzele, ten zuiden Evergem en Kerkbrugge-Langerbrugge en ten westen Sleidinge.
De naam "Wippelgem" zou afgeleid zijn van het Frankische Wipulingahaim, de plaats waar de Wipulingen, de mensen van Wipula wonen. Wippelgem wordt voor het eerst vermeld in de 13de eeuw. Het was dan een deel van het graafschap Evergem. Er waren een aantal landgoederen: Goed ten Broeke bestond reeds in 1351, Goed ten Woestijne 1371, Goed ten Hulle 1375, Goed ten Hageland. De molen bestond reeds in 1647 en werd in 1863 herdoopt tot de Gerardsmolen.
Merkwaardige gebouwen zijn de kerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Troost (1850, de Boskapel), het klooster van de Zusters van de H. Josef (1898), de gemeentelijke basisschool en de bibliotheek.
|
Wippelgemmolen
Het goed Ten Broeke in de Heffink heeft nog de oude structuur bewaard: een lange oprijlaan met de pachthoeven aan weerszijden. Het kasteel op het einde (laatste verbouwing 1843) is architectonisch minder interessant, maar vormde wel de ideale bliksemafleider voor het oorspronkelijke (in de oostgevel gedateerd 1551), dat vermomd als tuinmanswoning vrijwel ongeschonden de eeuwen doorstond.
Wippelgemmolen, Moleneinde,
Evergem-Wippelgem
De houten voorloper van deze molen uit 1645 maalde meer dan twee eeuwen lang al het
graan van de wijk Over het Water (ten oosten van de Burggravenstroom ). De
familie Neyt, eeuwenlang de bezitter, verving hem in 1863-64 door de nu gerestaureerde
stenen versie, die sinds 1986 weer operationeel is en in het bezit kwam van de gemeente.
Een bekende Vlaming afkomstig van Wippelgem is Luc De Vos. Hij werd geboren in Wippelgem in 1962, de jongste van 7 kinderen. Hij is de zanger van de rockgroep Gorki. Maar hij is ook columnist (voor Studio Brussel) en schrijver (7 boeken). En hij is wel eens meer te zien in Vlaamse televisieprogramma's.
Volgens de officiële webstek van de gemeente Evergem waartoe Wippelgem nu behoort, stond de bevolking van Wippelgem op 31/12/1990 op 1.233 personen en op 31/12/2010 was dat gegroeid naar 1.372.
Onze bron voor een deel van de informatie hierboven is de uitstekende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd door Natuur en Landschap Meetjesland vzw., 1998.
Meer foto's
Het Meetjesland
— Inhoudstafel
— Doorzoek onze Meetjesland webstek
MijnPlatteLand.com
Meest recente bijwerking : 09-05-2022
Copyright Notice (c) 2024
Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem