Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Waterland_oudeman, een Meetjeslands dorp

St-Jan-in-Eremo St-Jan-in-Eremo Watervliet St-Laureins Kaprijke Kaprijke Bassevelde Bassevelde Boekhoute Boekhoute Assenede
Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Waterland-Oudeman en zijn geburen op een landkaart van 1973

Waterland-Oudeman en zijn geburen op een landkaart van 1973

Geschiedenis

Weer is de niet aflatende strijd tegen de zee kenmerkend voor de geschie­denis van Waterland-Oudeman.  'Waterland' is niet de eerste naam.  De oor­spronkelijke naam van deze parochie, die in 1229 door de Sint-Pietersabdij gesticht was, luidde 'Sint-Niclaes-ter-Varent'.  Sint-Niklaas was een van de 17 dorpen die bij de over­stroming van 1375-1376 geteisterd of weggevaagd werden.  Ook de priorij van Elmare, in de 13de eeuw opgericht door de Sint-Pietersabdij van Gent, en te situeren dichtbij de huidige dijk van de Brand­kreek, ging bij deze vloed verloren.

Sint-Nicolaas-ter-Varent bleef bijna twee eeuwen (1376-1553) onder water.  Wel probeerde men nu en dan enkele plaatsen droog te leggen; dit werk werd tenietgedaan door de overstromingen in 1404 en 1477.  In 1497 kre­gen Paul de Baenst en zijn broer Gewijde toelating van hertog Filips de Schone de schorren ten oosten van Boekhoute tot voorbij IJzendijke door dammen en dijken tegen de zee te beschermen.  Paul de Baenst overleed en de machtiging kwam gedeeltelijk in de handen van de befaamde Hiëronymus Lauwerijn.  Lauwerijn en zijn kinderen lieten in de streek van Sint-Nicolaas-ter-Varent en Watervliet talrijke polders be­dijken.  In 1526 liet Marcus Lauwerijn o.m. de Oudemanspolder bedijken.  De toevoeging Oudeman bij de naam Waterland komt van een zekere Michiel Oudeman, die op een hoeve tegen de zeedijk van de Oudemanspolder woonde.

Bezienswaardigheden

Sint-Niklaaskerk
Waar de eerste Sint-Niklaaskerk gestaan heeft, is niet zeker geweten.  Misschien in de buurt van Elmare.  Pas in 1553 begon de Sint-Pietersabdij met de bouw van de tweede kerk in de Oudemanspolder aan de dijk van de Jeronimuspolder over de Jonkvrouwgeule, voorbij de Nederlandse grens.  Door de geuzen verwoest, werd zij in 1657 hersteld en door de pro­testan­ten ingenomen.  In 1670-72 werd op cijnsgrond van de kartuizers van Brugge de kerk gebouwd die we nu kennen.  Het interieur is laatrococo, met vooral werk van Hendrik Hagheman uit Brugge.  De kerk werd in 1994 gerestaureerd en in 1997 opnieuw geschilderd.

Beeldengroep «Als de vos de passie preekt»

Beeldengroep «Als de vos de passie preekt»

Als de vos de passie preekt
In de kreek van de Oudeman, vlakbij de taveerne de Roste Muis, werd een beeldengroep geplaatst van Chris Ferket, met als thema: 'Als de vos de pas­sie preekt, boer, let op je ganzen'.  In het 13de-eeuwse Reinaert-epos lezen we immers: "Hij toonde mij zijn staf en kleed uit het klooster van Elmare".

Bron: de uitstekende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.

We kunnen 14 oktober 1944 niet vergeten.  Hier iets meer over wat gebeurd is op die noodlottige dag in Waterland-Oudeman.

In 1984 verscheen in tijdschrift Ons Meetjesland een heel interessant artikeltje getiteld "Omtrent het dorp van uw voorvaderen" van de hand van F. Verdonck.  Het gaat in feite over Waterland-Oudeman waar hij toen pastoor was.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  09-05-2022
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem