Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Zelzate, een Meetjeslands dorp

In de Middeleeuwen behoorde Zelzate tot het Ambacht Assenede zoals trouwens ook Assenede zelf, St.-Kruis-Winkel, Ertvelde, Wachtebeke en Kluizen.

De Sasse Vaart werd vergroot en nu wordt Zelzate in twee gesneden door het grote Kanaal Gent-Terneuzen.  De beide delen van de gemeente worden met elkaar verbonden door één van de grootste ophaalbruggen van België en door een tunnel voor de Antwerpen-Knokke Expresweg.

De gemeente Zelzate heeft geen deelgemeenten tenzij we de Katte een deelgemeente zouden noemen.  De mensen van de Katte voelen zich trouwens maar half Zelzatenaren.  "We gaan naar Zelzate" zeggen ze daar, alsof ze erbuiten woonden.

De gemeente grenst aan Assenede, Ertvelde, St.-Kruis-Winkel, Wachtebeke en nu ook aan Gent.

In het centrum staat de neogotische Sint-Laurentiuskerk.  De Gentse architect Edmond de Perre-Montigny tekende de plannen en ze werd ingewijd in 1879.  Voor deze kerk was de parochiekerk een veel te klein geworden kerkgebouw op het huidige kerkhof.  In mei 1940 hebben specialisten van het Belgische leger de toren gedynamiteerd.  Maar zo veel brokstukken van de toren vielen op het dak van de kerk dat de gewelven instortten.  Het duurde tot 1952 voor de schade hersteld was maar de toren werd vervangen door iets in moderne stijl.

Er is ook nog de Sint-Antonius van Padua-kerk die in het westelijk deel van Zelzate staat.  Deze kerk heeft een heel mooi orgel dat als monument beschermd is.

Het Goed ter Looveren is een historische kasteelhoeve.  Dit goed ontstond in de 13de Eeuw als ontginningsdomein in het Ambacht Assenede.  Nu staan daar twee hoeven.  De meest merkwaardige van de twee staat al jaren leeg.  Hoe lang kan het nog duren vooraleer nog iets bijzonders van ons erfgoed verdwijnt ?  Veel meer over het Goed ter Looveren vindt u hier.

Het mooie tolkantoor werd gebouwd in 1910.  Het is een beschermd gebouw, nu heel stijlvol omgevormd tot bed & breakfast.  Er is ook een kunst­gallerij en een Japanse tuin.

Op 1 january 2006 had Zelzate met zijn 13,71 km² een bevolking van 12,176 mensen.  Dat betekent dus iets meer 888 inwoners per km².  Op 1 januari 2012 waren er 12.491 zielen.  (911 inwoners per km².)  En op 1 januari 2018 waren er 12.699 zielen.

Neem aub een ogenblik voor een bezoekje aan de nagedachtenis van drie Zelzaatse helden: André Pierets, 39 j., Albert De Colvenaer, 46 j. en Yvan De Colvenaer, amper 17 jaar oud die door soldaten van het Herrenvolk gefusilleerd werden in Vlissingen op 11 september 1944.  Wat, vragen we ons af, zijn hun moordenaars geworden ?

Edward René Van De Walle is een bekende Zelzatenaar.  Hij was beter bekend als Eddy Wally.  Hij werd hier op de Katte geboren op 12 juli 1932 en hij is hier overleden op 6 februari 2016.  Hij was een heel populaire zanger en accordeon­speler.  Zijn grootste hit was "Chérie" (1966).  Het werd zelfs in 't Chinees vertaald en hij trad niet alleen in dat land meerdere keren op maar ook in de U.S.A., Canada, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.  In de jaren '60 hield hij een dancing open in Ertvelde.  En hij heeft daar dan ook zijn standbeeld.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  09-05-2022
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem