Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Poesele, een Meetjeslands dorp

 Poeke Lotenhulle Nevele Vosselare Landegem Hansbeke Merendree Aalter
Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Poesele en zijn geburen op een landkaart van 1973

Uit een landkaart van 1973

Naam: in 1121 wordt de naam als 'Poksela' geschreven.  Het is de waternaam Poeke (de huidige Poekebeek) met het Germaanse woord 'sali' in de betekenis van 'boerenhuis waar mensen en dieren onder één dak leven'.  Poesele was zo'n hoeve gelegen aan de Poeke­(beek).

Bezienswaardigheden

Sint-Laurentiuskerk
In 1121 werd de kerk door de bisschop van Doornik onder het patronaat van de St.-Baafs­abdij gesteld.  De eerste kerk werd naar alle waarschijnlijkheid gebouwd in de loop van de 11de eeuw.  De oude kerk werd door de overheid bouwvallig verklaard en in 1850 afge­broken.  Het huidige gebouw werd in 1852 in neoclassicistische stijl opgetrokken naar ontwerpen van priesterarchitect J. A. Clarysse.  De kerk werd in 1855 door Mgr. Delebecque, bisschop van Gent, ingewijd.  De toren en de sacristie werden na oorlogs­schade in 1918 hersteld.

De kerk is toegewijd aan de heilige Laurentius wiens afbeelding we vinden in een nis boven de kerkdeur.  Het beeld is van de hand van de Poeselse beeldhouwer Blondijn Van Haver.

In 1860 werd in Poesele de broederschap van de heilige Donatus opgericht die wordt aangeroepen tegen donder, bliksem en andere schadelijke natuurelementen.  Tot 1972 ging ter ere van hem een processie uit.  Sedert 1985 worden er elk jaar na de kerkelijke dienst tijdens het tweede weekend van juli bedevaartvaantjes van de heilige Donatus uitgereikt.

In 1870 werd door de Nevelse orgelbouwer Louis Lovaert in de kerk een nieuw orgel gebouwd; de orgelkast is van Leonard Blanchaert uit St.-Denijs-Westrem.  Dit is een historisch zeer waardevol orgel waarop Kamiel D'Hooghe, directeur van het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel, op 29 maart 1973 een concert gaf.  Dit uiterlijk heel mooi instrument biedt vele mogelijkheden die er nu niet meer uitgehaald kunnen worden.

Schuur Hof ten Steine
Schuur Hof ten Steine, Wulfhoek

Onze-Lieve-Vrouwkapel, Beentjesstraat
De huidige kapel werd in 1957 gebouwd ter vervanging van de kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood die tijdens het oorlogsgeweld in mei 1940 vernield werd.  De oorspronkelijke kapel dateerde van 1740.

Oude Pastorie, Beentjesstraat 13
Reeds in de 17de eeuw stond op deze plaats een omwalde verblijfplaats van de pastoor.  In 1757 werd het gebouw nagenoeg volledig wederopgebouwd.  De toenmalige aanbesteding geeft een nauwkeurige beschrijving van het huis zoals het nu grotendeels bewaard is.  Na de bouw van de pastorie in de Poekestraat deed dit gebouw dienst als armenhuis.

Pastorie, Poekestraat 4
De huidige pastorie werd gebouwd in 1845, naar een ontwerp van priesterarchitect J. A. Clarysse.  Naast de voordeur bevinden zich twee gevelstenen met de vermelding "J. G. De Mulder burgemeester 1845" en "J. F. Liedts pastoor 1845".  Het gebouw werd in 1985 gerestaureerd.

Bron: de uitstekende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  09-05-2022
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem