Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Kleit, een Meetjeslands dorp

Kleit, Cleyt, zo geheten naar de aard van de ondergrond, is een zeer oud gehucht.  De parochie heeft zich ontwikkeld aan de rand van het Maldegemveld, nabij de proosdij van Papinglo.  Tot begin 16de eeuw konden de bewoners mis horen in de kapel van de proosdij.  Vanaf 1780, toen Prins de Lobkowitz, bisschop van Gent, een nieuwe ontginningscampagne begon, groeide de bevolking aan en meteen ook de behoefte aan een kerkgebouw.
In 1860 werd de kerk, toegewijd aan Sint-Vincentius à Paulo, in gebruik genomen.  De devotie tot Sint-Antonius en Sint-Cornelius, beschermheilige van het hoornvee, wordt er weerspiegeld in telkens drie kapelletjes rond de kerk.  Tegen de voorgevel zien we een mooi beeld van de H. Apollonia van Serafien Goethals uit Adegem.  De kansel (1666), afkomstig uit de kerk van Sint-Kruis, is een fraai renaissancemeubel.  Het gerestaureerde orgel (1767) is beschermd.
Kleit werd een bekend Maria-oord door de grot die er in 1950 door toedoen van pastoor Brewée gebouwd werd.  De verering in de Mariakapel van den Doorn (1895) aan de Urselweg is nog zeer levendig.  Deze devotie vindt haar oorsprong in de verering van een beeldje in een boom kapel (18de eeuw), rechtover de herberg 'Het Moorken', op 500 meter afstand van de huidige kapel.

Hoeve Papinglo

De hoeve Papinglo op de hoogte van Kleit, vlakbij de Aalterbaan, werd gebouwd tijdens een laatste ontginningscampagne, ze draagt het jaartal 1765 in het pannendak.  Het woonhuis staat op grondvesten van de kapel van de proosdij, waarvan reeds sprake in 1170.  De omgeving is sinds 1981 beschermd dorpsgezicht.
In de Urselweg, dichtbij het Drongengoed, vinden we het Prinseveldkasteel, in 1927 gebouwd door Charles Dhont, ter vervanging van een bouwwerk uit 1846.  De naam Prinseveld komt van de prins de Croy die in 1769 eigenaar was van de heide in de omgeving.

Groot Burkel
Groot Burkel

Op de Groot Burkelhoeve zou de oorsprong liggen van de Maldegemse boomkwekerijen: het was een zekere Van Hulle, kastelein van het abdijgoed, die er voor het eerst bomen kweekte.
Naast de bossen van het Drongengoed en van Burkel, heeft Kleit ook nog een aantal mooie hoeven, zoals het Nieuwhof, het Klein Hof van Burkel, Baaikensede, de Hogebrand, Bijsterveld...
De Kleitenaars maakten geschiedenis als de 'bezembinders'.  Met hun bezems gemaakt van 'heet' (heide) of berkenrijs, waren zij welkome gasten op de markten in de omgeving.  Dit is verleden tijd.
En... als je naar een Kleitenaar op zoek bent, is het je geraden zijn bijnaam te kennen, zo niet wordt het wel eens een vruchteloze zoektocht.

Bron: de uitstekende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.


Hier staat een artikel gewijd aan de Kapel van O.L.Vrouw-ten-Doorn.

Als we denken aan Kleit denken we natuurlijk ook aan Prof. Dr. Johan Taeldeman.  Hij werd geboren in een arbeidersgezin in Kleit op 23 december 1943.  Hij promoveerde met grootste onderscheiding tot Doctor in de Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit van Gent met een studie over het Kleits dialect.  Hij werd Hoogleraar in de Nederlandse Taalkunde aan zijn Alma Mater.
Maar hij was vooral ook een heel sympatieke man die graag krulbolde, graag een pint dronk en graag sprak met jan en alleman.  Hij had een verzameling van vele duizenden bierkaartjes.
Heel pijnlijk was voor iedereen die hem heeft mogen kennen zijn overlijden op 31 oktober 2017, 73 jaar jong.  En al wie aanwezig was op zijn begrafenis kreeg een aandenken gedrukt op een bierkaartje.

Er zijn heel wat huldebetonen aan Johan Taeldeman, zoals bvb dit hier van Prof. Dr. Jacques Van Keymeulen, zijn opvolger aan de Universiteit van Gent.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Prof. Dr. Johan Taeldeman

Prof. Dr. Johan Taeldeman
Foto gemaakt ter gelegenheid van de voorstelling van het prachtige Dialectwoordenboek van Zuidwest-Meetjesland op 23/11/2013.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  08-05-2022
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem