Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Rieme, een Meetjeslands dorp

Rieme ligt ten oosten van Ertvelde en ten westen van de Sasse Vaart, nu het Kanaal Gent-Terneuzen.  Ten zuiden van het dorp ligt nu het Kluizendok met het industrieterrein errond en ten noorden van het dorp hebben we ook al een industrieterrein.  Juist achter de kerk van Rieme ligt nu nog een weide maar aan de horizon daarachter zien we boven de bomen de industriële vooruitgang die het dorp bijna helemaal omsingelt.

Rieme is zeer oud en wordt reeds vermeld in 1295.  De plaats was van strategisch belang omdat hier de Antwerpse heerweg de Sasse Vaart kruiste.  De St.-Barbaraparochie werd opgericht in 1927.  Op 31 maart 1935 werd de nieuwe parochiekerk ingewijd.

Rieme werd tijdens de oorlogsjaren van 1940-44 herhaaldelijk gebombardeerd door de U.S. Air Force en grotendeels vernield.  Ze hoopten de Duitse brandstofvoorraden te vernietigen.  In 1955 werd de heropbouw aangevat en de kerk was pas afgewerkt in 1963.  De architect was H. Vaerwyck.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Rieme, een Meetjeslands dorp

Meer over dit Oorlogsmonument

In Rieme hebben de Nazis een kamp gebouwd en ze hebben daar heel wat mensen gefusilleerd.  Er werd op die plaats een monument opgericht na de oorlog om de onmenselijkheid en wreedheid van de Nazis te herdenken.  Maar dit monument moest plaats maken voor de uitbreiding van de Gentse haven en het werd overgeplaatst naar Oostakker, ook al een Nazi-executieoord.

Rieme maakt sinds 1977 administratief deel uit van Evergem samen met Belzele, Doornzele, Ertvelde, Kerkbrugge-Langerbrugge, Kluizen, Sleidinge en Wippelgem.

Volgens de officiële webstek van de gemeente Evergem, stond de bevolking van Rieme op 31/12/1990 op 953 personen en op 31/12/2010 was dat gegroeid naar 1.224.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  23-06-2023
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem