Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Doornzele, een Meetjeslands dorp

Waar komt de naam vandaan ?  Een zele, "sala" was een Frankische boerderij.  Doornzele was dus allicht bij zijn ontstaan een hoeve in een omgeving vol doornstruiken.  In de streek werden sporen gevonden van voorhistorische en Gallo-Romeinse neder­zettingen.  In de late Middel­eeuwen maakte Doornzele deel uit van de vrijheid van Desteldonk.

Doornzele ligt nu eenzaam ten zuiden van het Klui­zen­dok en het industrie­terrein Zandeken.  En aan zijn andere kant ligt het 200 meter wijde Kanaal Gent-Terneuzen.  Het dorp maakt admini­stratief deel uit van Ertvelde dat op zijn beurt sinds 1977 deel uitmaakt van Evergem.

De Doornzeelse Dries
Doornzele is een dries-nederzetting: de Sint-Petrus en Pauluskerk met het kerkhof staat in het midden van de grote rechthoekige dries.  Deze dries is enig en heel merkwaardig: 1500 meter op 60 groot. Hij is meer dan 1000 jaar oud en met zijn gras en bomen allicht heel weinig van uitzicht veranderd.  Aan het zuidelijk eind van de dries staat een oude stenen windmolen.  Rond de dries werd het dorp gebouwd.  Nu krulle­bollen ze nog op de dries.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Winters zicht op de Doornzeelse Dries

Winters zicht op de Doornzeelse Dries

Doornzelemolen, Doornzeledries
Er stond hier vermoedelijk al voor 1414 een staak­molen, gebouwd door de abdij van Doornzele.  Deze houten molen werd vervangen door de huidige molen in 1839.  Deze molen werd erg beschadigd door een storm in februari 1948.  Daarna takelde hij langzaam af.  In 1996 besloot men eindelijk het bouwwerk te herstellen, maar niet meer in te richten als een maal­vaardige molen.  Nu is het een ontmoetings­centrum.

Doornzele was reeds een parochie in 1777.  De huidige Sint-Petrus en Pauluskerk dateert van 1955.  De vorige kerk werd in 1940 volledig verwoest door brand.

Er was ook een zoo in Doornzele maar die werd in 2001 gesloten.  Daar worden sindsdien nu en dan muziek­festivals gehouden.

Volgens de officiële webstek van de gemeente Evergem waartoe Doornzele nu behoort, stond de bevolking van Doornzele op 31/12/1990 op 1.071 personen en op 31/12/2010 was dat gegroeid naar 1.548.

Een deel van de informatie en de tekening hierboven komen uit de de uitste­kende «Streekgids Meetjesland» gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  08-05-2022
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem