Het Meetjesland in het noorden van Oost-VlaanderenThis page in English

Het Leopoldskanaal

De polders van Assenede, Waterland-Oudeman, Watervliet, St.-Margriete, St.-Laureins en Maldegem waterden af naar het noorden toe naar de Hont- of Westerschelde.

Toen België zijn onafhankelijkheid van Nederland uitriep in 1830 deden de Nederlanders wat ze al meer gedaan hadden: ze weigerden de lozing in de Westerschelde (doorheen Zeeland dus) van het overtollige water dat op Belgisch grondgebied gevallen was.  Dat zorgde natuurlijk jaar na jaar voor overstromingen in het noordelijk deel van het Meetjesland en dat bracht ook een ziekte mee, malaria, die men hier toen polderkoorts noemde.

Het idee voor een kanaal werd naar voor gebracht door Kannunik Jozef Andries (° Ruddervoorde 23/6/1796 - † Brugge 9/3/1886).  Hij was Pastoor van Middelburg (bij Maldegem) van 1827 tot 1836.  En van 1830 tot 1835 was hij ook volks­vertegen­woordiger in het Belgisch Nationaal Congres.

In 1846 verklaart het Parlement zich in principe akkoord met het project om het kanaal te graven.  Volgens deze versie van het verhaal ging alles heel snel want eerst werden de sluizen gebouwd in Heist-aan-Zee en die werden plechtig geopend  op 16 september 1846.  En daarna werd het kanaal gegraven tussen 1847 en 1850.

We vragen ons toch af of zoiets mogelijk was.  Als het Parlement in 1846 het project goedkeurt heeft men dan op voorhand reeds de centjes gevonden voor de onteigeningen, de bruggen, duikers en voor het graafwerk zelf ?  Wanneer was het werk af ?  In 1862 ?

In ieder geval, het Leopoldskanaal loopt juist ten zuiden van de Belgisch-Nederlandse grens van Boekhoute tot aan Heist-aan-Zee.  Het is ongeveer 40 km lang.  Het is tussen 1.20 en 2.30 m. diep.  Het kreeg de naam van België's eerste koning.  Het laat de afwatering toe van 36.000 ha landbouwgrond.  Het was een groot succes en een onverwacht nevenverschijnsel was het bijna onmiddellijk verdwijnen van de polderkoorts.

Nu wordt de helft van het water geloosd via Heist-aan-Zee en de andere helft via de Braakman in Zeeland.

In 1944 toen Antwerpen reeds bevrijd was trachtten de Duitsers nog stand te houden aan het Leopoldskanaal en aan het Schipdonkkanaal om zo de Westerschelde te blijven over­zien en dus de veilige doortocht van oorlogsmateriaal naar Antwerpen te voorkomen.  Na twee maanden weerstand werden de Nazis uit de streek ten zuiden van de Wester­schelde verdreven.  Het eiland Walcheren werd onder water gezet en daarna vrij gemakkelijk bevrijd.

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  09-05-2022
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem