The Meetjesland in the north of East-Flanders, Belgium

Our Sources

We made almost all the modern colour photographs ourselves.  We are very grateful to others for their help and mention the authors of their work.

"Historische verkenningen in het Meetjesland", 1982, pp. 351 door Daniël Verstraete uitgegeven door de "Heemkundige Werkgroep Daniël Verstraete".

"Bezoek aan de Moerdorpen Sint-Laureins, Sint-Jan-in-Eremo en Sint-Margriete") door Luc Stockmans, 1997 uitgegeven door het "Heemkundig Genootschap van het Meetjesland".

Streekgids MeetjeslandEn hier is de uitstekende "Streekgids Meetjesland" door Walter Notteboom, Toon De Kesel, Marc Schoonackers, Robert De Lust, Jacques Cleppe en Ivan Hoste, gepubliceerd in 1998 door "Natuur en Landschap Meetjesland vzw" en de "Uitgeverij de Eecloonaar".

Durven we nog hopen dat ze al gauw een nieuwe uitgebreide editie zullen uitgeven van deze prachtige gids ?

En dan is er "Watervliet, Koningswens en Ridderdroom", een groot boek door de Heer Jozef De Paepe, gepubliceerd in 1999 door Taptoe.  Het is een heel waardevolle bron van informatie niet alleen over Watervliet maar over zo veel meer van ons Meetjesland omdat het zoveel details en achtergrond meegeeft.

We kregen ook toelating om hier op deze webstek te citeren uit het boek "Karel Lodewijck LEDEGANCK" door Marc Van Hulle uitgegeven door Taptoe in 1996.  Ledeganck was Eeklo's beroemdste zoon.

Dan is er nog de "Geschiedenis van de Parochie Wachtebeke-Overslag en het Kerkgebouw" door de Heemkundige Kring "Oud-Wachtebeke", een werk van 1996.  We zijn hen en vooral de Heer P. Hesters heel dankbaar voor toelating om dingen over de geschiedenis van Wachtebeke en de Overslag over te nemen.

"Brandende Polders" door Jozef De Paepe, Ivan De Wilde en Marc Van Hulle werd door Uitgeverij Taptoe gepubliceerd in 1994.  Het vertelt ons iets van wat zoal gebeurd is in ons Meetjesland tijdens de maanden van de bevrijdingsstrijd tot September 1944.

"Het Meetjesland, per gemet gemeten" door Jacques Cleppe (fotografie), Robert De Lust (tekst), Ronny De Schuyter (keuze van de gedichten) en Marc Schoonackers (fotografie) gepubliceerd in 2003 door de Uitgeverij de Eeclonaar.  Dat laatste woord in de titel "gemeten" is ook het meervoud van "gemet", ongeveer een halve hectare.  Dit is een heel mooi boek met prachtige foto's.  Misschien kan u er nog ergens een exemplaar van vinden.  ISBN: 90-74128-97-1.

We vernoemen hier ook graag een boek "Napoleon", door Paul Johnson, een eminente historicus.  (Penguin Group, 2002, ISBN: 0-670-03078-3)  Het toont die mislukte tiran in een minder glorieus licht.

We are also very grateful to Romano Tondat: he gave his permission for an edition here on this website of the periodical "Ons Meetjesland" which was originally published from 1968 till 1986.  He also gave us some brochures.  Many of these are also republished here.

We are also very grateful to Mr. Martin Acke for his very detailed website about Zelzate.  You'll find his work here.

"Heemkundige bijdragen uit het Meetjesland", 2003, Nummer 1 heeft een grote bijdrage daar zijn uitgever de Heer Paul Van de Woestijne onder de titel "Meetjeslandse Schilders in de Memoires van J.B. Lybaert".  We zijn hem heel dankbaar voor toelating om delen ervan in vertaling over te nemen.

Foto's

If the author of a modern colour photograph is not mentioned then it was made by Denis Noë.

To the top of this page
Our MeetjeslandTable of ContentsFind something in this Meetjesland website

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Most recent update :  22-04-2021
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem