Grote Meetjeslandse bedrijvenThis page in English

De Van Steenberge Brouwerij

Eén van de weinige Meetjeslandse dorpen die nog een brouwerij hebben is Ertvelde.  De Van Steenberge Brouwerij is een onafhankelijke brouwerij die nog familie-bezit is.  Heel belangrijk ook... het gaat heel goed met de brouwerij en de eigenaars zijn lang niet de enigen die het zo willen houden.

Wie iets van Belgisch bier weet kent Augustijn, Piraat, Gulden Draak, Sparta Pils, Celis White, Leute Bokbier, Bruegel, Bornem Dubbel en Bornem Tripel om maar enkele van de bieren te noemen die alle gebrouwen worden hier in Ertvelde door Van Steenberge.

Niet zo bekend is Bassevelde's eigen bier.  Het wordt Ezelsbier genoemd omdat Bassevelde nu eenmaal het dorp van de ezels is en het komt ook van de Van Steenberge Brouwerij.

De Van Steenberge Brouwerij

Al de bieren van de Van Steenberge Brouwerij zijn levende bieren: aan de fles of het vat wordt altijd een beetje levende gist toegevoegd en daarmee begint daar dan een tweede trage fermentatie.  Traag omdat het bier natuurlijk van de lucht afgesloten is.

De multinationale brouwerijen van ons land—en niet alleen van ons land—verkopen alleen bieren die gepasteuriseerd of gesteriliseerd zijn.  Misschien gaat een bierkenner die ons pad ergens kruiste, wel te ver als hij zegt dat zoiets alleen goed is voor wie graag watert.

Het heeft geen zin dat we hier zouden gaan copiëren van de vele websites die de bieren van Van Steenberge loven en prijzen.  Er zijn ook nogal wat videos te zien op het internet waarin experten hun mening geven en die videos zijn ook gemakkelijk te vinden.  We geven u hier dus enkele linkjes en hopen dat uzelf gauw de Van Steenberge bieren zal proeven.

Eerst en vooral is er de webstek van de brouwerij zelf: hier is de welkombladzijde en hier is hun blog op Facebook.  En hier vindt u iets over de brouwerij op de mmm...eetjesland webstek.  Dan is er ook globalbeer.com, een internationale webstek van en voor bier-lovers.

Er zijn natuurlijk heel wat cafés en restaurants in en om het Meetjesland waar men de Van Steenberge bieren opdient.  Eén ervan is de goede oude «Roste Muis», een café-restaurant in een prachtig polderlandschap in Waterland-Oudeman.  Het beginpunt van onze blad­zijden over dit café-restaurant is hier maar hun eigen webstek is heel wat mooier, levendiger en vol ambiance.  Al zeggen wij het zelf.  En ook heel zeker een bezoek waard.  De Roste Muis, één van onze aanbevolen adressen voor een hap met een glas, een hele maaltijd, een Augustijn of zelfs alleen maar een kop koffie.  Maar alleszins met de verse polder­lucht !

En in Brussel was er ook De Skieven Architek op het Vosseplein.  Skief of schief is Brussels voor scheef.  In de Marollen houden ze lang niet allemaal van de architect die dat monsterpaleis gebouwd heeft daarboven (dat zo goed als altijd in de steigers staat).  En hun bijnaam voor die bouwheer is Skieven Architek.  Maar in het gelijknamig populair café kon men een heel gegeerd biertje proeven dat ook al Skieven Architek noemde.  Het werd speciaal voor dit café gebrouwen in Ertvelde door onze Van Steenberge Brouwerij.  Wat er met die heel populaire café gebeurd is weten we niet maar de plaats staat leeg.

Augustijn... de oude brouwer was terecht heel fier op dat bier.  Jozef Van Steenberge, geboren in Ertvelde op 30 juni 1915 en overleden in Gent op 3 augustus 2011.  Hij is uiteraard in de Hemel als hij dat daar ook kan proeven.

Op uw gezondheid !

Onze foto's van de brouwerij
Over Ertvelde

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  07-05-2021
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem