Het Meetjesland in het noorden van Oost-Vlaanderen

Het Kasteel van Bellem ofte Mariahove

Volgens het penningkohier van 1571 bezat jonkvrouw Jehanne de le Sang, weduwe van Jan Wijts, een 'huys van plaisance' dat gebouwd was op een omwalde 'mote' ten oosten van de kerk.  Aan dit huis was een pachthof of neerhof met een duiventoren verbonden.  Deze hofstede werd uitgebaat door de 'kesteleyn' van de jonkvrouw.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere copij ervan. 
Het Kasteel van Bellem op 29/12/2004

Het Kasteel van Bellem op 29/12/2004

Dit 'huys van plaisance' overleefde echter de godsdiensttroebelen niet.  De heer van Bellem en Schuurvelde, Karel Rym, verwierf het eigendom in 1635.  Karel Rym, die in 1642 tot de adel was opgeklommen, wilde zijn nieuwe status glans bijzetten door het bouwen van een kasteel.  In de stads­bibliotheek van Kortrijk wordt een gravure van het kasteel van Bellem bewaard, ingeplakt in een prachtuitgave van Sanderus' Flandria Illustrata.  Te midden van een vierkante omwal­ling staat een vierkantig renaissancekasteel, bestaande uit twee aan elkaar gebouwde recht­hoekige delen, bedekt met twee zadeldaken.  Aan de voorkant verheft zich een toren met drie verdiepingen.

In 1808 verkocht de prinses van Montmorency het (vervallen) kasteel met neerhof, landen, bossen en vijvers aan de Gentse industrieel Jacob-Lieven Van Caneghem, medestichter van de textielfabrieken 'La Lys'.  Hij besloot het kasteel te laten herbouwen in laat-classicistische stijl.  De familie de Kerchove-De Naeyer liet het in 1855-1860 aanpassen in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp van de Doornikse architect B. Renard, en aldus verkreeg het zijn huidige uitzicht.

De vzw 'Federatie van de Zustercongregaties' van het bisdom Gent kocht in 1963 het kasteel en het park.  Sinds 1965 is het tot 'Mariahove' omgedoopte kasteeldomein een bezinningsoord voor religieuzen, volwassenen en schoolgaande jeugd.

Luc Stockman

Bron: de uitstekende ┬źStreekgids Meetjesland┬╗ gepubliceerd in 1998 door Natuur en Landschap Meetjesland vzw.

En nu voor de meer recente gebeurtenissen...
Op 28 maart 2017 vertellen de kranten dat Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, meer dan 690.000 euros wou geven aan het Bisdom Gent voor de restauratie van Mariahove.

Sommige schreven nog dat de betovergrootouders van Koningin Mathilde er gewoond hebben. (Hmmm !  Wij die 16 betovergrootouders hebben zijn in de meerderheid.  Wie precies van Koningin Mathilde's betovergrootouders woonden in Bellem ?  We weten dat Alice Marie de Kerchove overleden is in Bellem op 3 november 1877.  Zij was de echtgenote van Baron Albert Bernard Joseph Ghislain d'Udekem d'Acoz.  Zij waren de ouders van Baron Maximilien die de vader was van Baron Charles die de vader was van graaf Patrick, de vader van Koningin Mathilde. En, terloops, een broer van Baron Maximilien was Ridder Henri Marie Joseph d'Udekem d'Acoz die in 1915 levend begraven werd in een bos in Beernem.)

Een goede veertien dagen later, op 14 april 2017 werd bekend gemaakt dat het domein verkocht was aan efgenamen van de familie die het in 1963 verkocht had.  De nieuwe eigenaars gingen er komen wonen en het domein zou open blijven voor feesten.

Meer foto's

Naar de top van deze blz
Over Bellem
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  09-05-2022
Copyright Notice (c) 2022

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem