De musea van ons MeetjeslandThis page in English

Het Kuipersmuseum van Nevele

Nevele is sinds februari 2010 een mooi museum rijker geworden.  En een levend muzeum nog wel want Marleen Bonami maakt kuipen en niet alleen voor de bezoekers.  Er zijn ook workshops waarin de bezoekers zelf hun kuip maken.

Het is allemaal begonnen met Achiel Bonami, Marleens vader.  Hij leerde de kuiperstiel in de jaren '50 in de dan heel bloeiende Brouwerij Meiresonne in Gent.  Dat was dan één van de grootste en modernste brouwerijen in België.  Dat waren er na W.O. II nog meer dan 770.  De Brouwerij A. Meiresonne n.v. had trouwens haar "roots" in de Meetjeslandse gemeenten Bellem en Landegem.

Kuipers

Biertonnen maken en herstellen was toen zwaar werk.  Toch begon Achiel een kuiperij om de mensen en bedrijven uit de buurt uit de nood helpen en allicht ook om, na zijn uren in de brouwerij, nog een goede cent bij te verdienen.

 

Brouwerij Meiresonne ging hetzelfde lot tegemoet als zovele jaren later Brouwerij Krüger in Eeklo en zo vele andere brouwerijen: ze werden overgenomen door Stella Artois van Leuven en gesloten.  In 1976 kwam alles in Brouwerij Meiresonne voor goed tot een eind.  Maar jaren tevoren had Achiel de brouwerij al verlaten omdat hij zoveel werk had in zijn eigen kuiperij.  Hier heeft hij o.a. honderden tonnetjes gemaakt voor de distillerie Filliers van Deinze.

En hier heeft zijn dochter nu het Kuipersmuseum van Nevele opgebouwd.  Achiel zou dat heel zeker heel fijn gevonden hebben had hij er nog mogen zijn.  Niet alleen maakt Marleen hier nu weer kuipen en tonnen (vooral voor bloemetjes) maar ze organizeert ook workshops waarin ze de deelnemers leert zelf hun kuip in mekaar te stoppen.

Ze kan voor u ook fietstochten uitstippelen of een huifkartoer organizeren en ze werkt samen met een B&B om uw verblijf in deze mooie, rustige streek heel heel aangenaam en leerrijk te maken.

Zo'n tonnetje van Filliers van Achiel Bonami is nu op de antiekmarkten zijn gewicht in goud waard maar misschien vindt u ergens nog wel iets anders van Filliers dan alleen maar het lege tonnetje, bvb een jenevertje van Van Hoorebeke.  Gezondheid !

De officiële webstek van het Kuipersmuseum
Meer over Brouwerij Meiresonne
Over Nevele

Naar de top van deze blz
Meer foto's
Het MeetjeslandInhoudstafelDoorzoek onze Meetjesland webstek

MijnPlatteland homepage
MijnPlatteLand.com

Meest recente bijwerking :  22-04-2021
Copyright Notice (c) 2024

Aalter
Adegem
Assenede
Balgerhoeke
Bassevelde
Bellem
Belzele
Bentille
Boekhoute
Donk
Doornzele
Eeklo
Ertvelde
Evergem
Hansbeke
Kaprijke
Kerkbrugge-Langerbrugge
Kleit
Kluizen
Knesselare
Landegem
Lembeke
Lotenhulle
Lovendegem
Maldegem
Merendree
Middelburg
Nevele
Oosteeklo
Oostwinkel
Overslag
Poeke
Poesele
Rieme
Ronsele
Sleidinge
St.-Jan-in-Eremo
St.-Kruis-Winkel
St.-Laureins
St.-Margriete
St.-Maria-Aalter
Ursel
Vinderhoute
Vosselare
Waarschoot
Wachtebeke
Waterland-Oudeman
Watervliet
Wippelgem
Zelzate
Zomergem